Thursday, May 20, 2010

Polen bereid grootschalige evacuaties voor... ( nu.nl)

Overstromingen Polen bedreigen hoofdstad


WARSCHAU - Zware wateroverlast blijft Polen in zijn greep houden. De overstromingen hebben al aan zeker zes mensen het leven gekost en zullen waarschijnlijk vrijdag de hoofdstad Warschau bereiken.

De Wisla, die via het zuiden van het land naar het uiterste noorden loopt, zal waarschijnlijk een kritisch peil bereiken, waardoor de hoofdstad in ieder geval deels onder water kan lopen.

De autoriteiten nemen gepaste voorzorgsmaatregelen om de schade binnen de perken te houden. Zo worden er 200.000 zandzakken op de oevers geplaatst om het water tegen te houden.





Burgemeester Hanna Gronkiewicz Waltz zei dat er een serieuze mogelijkheid is dat honderdduizenden mensen tijdelijk hun woningen moeten verlaten. Ook wordt de dierentuin van Warschau bedreigd.


Zuiden

Eerder had het zuiden van Polen te kampen met zware wateroverlast. Daardoor moesten onder meer archieven en museumstukken uit het concentratiekamp Auschwitz in veiligheid worden gebracht.

Het gaat om een terrein van meer dan 200 hectare met gebouwen, de gaskamers en veel persoonlijke spullen van de gevangenen.

Het waterpeil in het gebied is inmiddels weer gezakt. Het concentratiekamp ging donderdag deels weer open voor het publiek.


160 jaar

De Poolse premier Donald Tusk zei dat de Wisla op een aantal plaatsen het hoogste waterpeil in 160 jaar heeft bereikt. De schade van de wateroverlast kan volgens hem oplopen tot 2 miljard euro.

Tusk zei dat hij om politieke redenen de noodtoestand niet heeft uitgeroepen. Als hij dat wel had gedaan, had hij voor 20 juni geplande presidentsverkiezingen tot de herfst moeten uitstellen.

De vervroegde stembusgang is nodig na de dood enkele weken geleden van president Lech Kaczynski, die omkwam bij een vliegtuigongeluk.


Overlast

In Tsjechiƫ en Slowakije, die de afgelopen dagen ook te kampen hadden met zware overlast, is de situatie verbeterd. Diverse rivieren in beide landen waren buiten hun oevers getreden.

Daardoor moesten duizenden bewoners van laaggelegen delen van dorpen en steden hun huis verlaten.