Friday, May 28, 2010

Asregen Guatemala... ( nu.nl)

Asregen na vulkaanuitbarsting Guatemala


GUATEMALA-STAD - Bij een zeer krachtige uitbarsting van de vulkaan Pacaya in Guatemala is donderdag een grote hoeveelheid as uitgestoten. Ten minste vier mensen worden vermist.
Vulkaan Pacayaslideshow Het gaat om drie kinderen van zeven tot tien jaar oud en een lokale verslaggever. Dat heeft de regering vrijdag laten weten.

De journalist zou getroffen zijn door een rots die door de vulkaan werd uitgespuwd. Zijn cameraman is gaan rennen om hulp te halen, maar door de almaar as en stenen spuwende vulkaan konden hulpdiensten geen reddingsactie ondernemen.





Het vliegverkeer van en naar Guatemala-Stad is stilgelegd en de scholen blijven dicht, aldus Guatemalteekse media.


Toeristen

Ongeveer 1750 bewoners van dorpen rond de meer dan 2500 meter hoge vulkaan worden door het leger geƫvacueerd. De in het gebied aanwezige toeristen zijn volgens de Guatemalteekse autoriteiten inmiddels in veiligheid gebracht.

Volgens het Insivumeh, het instituut dat onder andere vulkanische activiteit in de gaten houdt, spuwt de Pacaya sinds donderdagavond stenen en as uit. Boven de vulkaan heeft zich een kolom as van ruim 1,5 kilometer hoogte gevormd.


Attractie

De Pacaya, die zo'n 30 kilometer ten zuiden van Guatemala-Stad ligt, is een van de meest actieve vulkanen van Latijns-Amerika. Sinds 1965 is de vulkaan vrijwel continu actief en is een populaire attractie onder toeristen.

De laatste uitbarsting van deze omvang was in 1998.