Saturday, May 29, 2010

Wateroverlast Duitsland en Polen.. ( telegraaf)

Duitse dijken onder druk

POTSDAM - Hoogwater zet steeds meer de dijken langs de rivier de Oder in het oosten van Duitsland onder druk. Tot nu toe houden ze stand. In een nog niet versterkte dijk bij de plaats Ratzdorf ontstond een scheur, maar het lukte die met zandzakken te dichten. Dat heeft minister-president Matthias Platzeck van de deelstaat Brandenburg vrijdag gezegd, zo meldde de publieke omroep ARD.




Na de grote overstromingen van 1997 zijn de dijken versterkt langs de rivier, die Duitsland van Polen scheidt. Platzeck waarschuwde dat de situatie de komende vier tot vijf dagen gevaarlijk blijft.

Sinds vrijdagmiddag wordt een polder bij Schwedt, ten noorden van de stad Frankfurt an der Oder, onder water gezet om de druk op de dijken te verminderen. Ook in 1997 gebeurde dat. De polder is speciaal aangelegd als opvangbekken bij overstromingen. De 'badkuip' van 4500 hectare kan 85 miljoen kubieke meter water bevatten. Herten, hazen en andere dieren moeten nu maken dat ze wegkomen.

In het zuiden van Brandenburg heeft het water in de Oder inmiddels het hoogste peil bereikt: 6,30 meter. Dat is ruim 60 centimeter lager dan in 1997.

Aan de overkant van Frankfurt an der Oder, in het Poolse Slubice, dat aanzienlijk lager dan de rivier ligt, zijn twee wijken ontruimd. De scholen in Slubice zijn gesloten.