Saturday, May 22, 2010

Vliegtuig crash India... ( nos)

Zeker 150 doden bij vliegramp India
Een deel van het verongelukte vliegtuig in India
Een deel van het verongelukte vliegtuig in India
NOS Update: zaterdag 22 mei 2010, 07:18

In India is een vliegtuig verongelukt met ruim 160 mensen aan boord. Het toestel schoot bij de stad Mangalore door bij de landing en vloog daarna in brand.

Acht mensen hebben de ramp overleefd. Er waren vermoedelijk 163 passagiers en zeker zes bemanningsleden aan boord van het toestel van Air India Express.

De oorzaak van het ongeluk is onbekend. Het was op het moment van het ongeluk slecht weer.
Op de Indiase televisie zei een overlevende dat hij voor de crash een harde knal hoorde. Hij speculeerde dat het vliegtuig een klapband kreeg bij de lading. De directeur van Air India zegt nog niet te weten of dat de oorzaak was.

Rook
De Boeing 737 van de staatsluchtvaartmaatschappij kwam uit Dubai. Onder de inzittenden waren vermoedelijk veel Indiase gastarbeiders die in Dubai werken.

De reddingsdiensten hebben grote moeite om aan het werk te gaan in het onbegaanbare gebied. Het verongelukte vliegtuig ligt in een vallei die moeilijk bereikbaar is. De piloot was ervaren en kende de landingsbaan, zeggen de Indiase autoriteiten.

Dikke zwarte rook hangt boven de plaats van de crash. Op televisiebeelden is te zien dat het toestel op zijn buik in het bos ligt.

Uitdaging
De landingsbaan in Mangalore ligt op een plateau in de heuvels en geldt als een van de moeilijkste in India. "Het is een uitdaging voor piloten om daar te landen", zegt correspondent Wilma van der Maten.

De autoriteiten willen de luchthaven geschikt maken voor grote toestellen, maar uitbreidingsplannen stuitten tot nu toe op verzet van de lokale bevolking.

Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders in het toestel zaten, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.