Monday, May 31, 2010

Noodtoestand Guatemala, Honduras, en El Salvador... ( telegraaf)

Dodental tropische storm Agatha loopt op GUATEMALA-STAD - Het aantal doden door de tropische storm Agatha in Centraal-Amerika is tot zeker 113 opgelopen. Dat hebben regeringsfunctionarissen in Guatemala, Honduras en El Salvador maandag gezegd. Agatha is de eerste tropische storm van het seizoen in het gebied.


De hulpdiensten van Guatemala meldden dat in het land zeker 92 mensen zijn omgekomen. Nog 54 mensen worden vermist. Reddingswerkers moeten veelal met handwerktuigen graven in meters modder naar vermisten.

In El Salvador zijn negen doden gemeld en in Honduras twaalf. Onder de doden in Guatemala zijn vier kinderen wier huis door een aardverschuiving instortte. President Elvaro Colom van Guatemala zei dat bijna 112.000 mensen zich door de overstromingen en de aardverschuivingen als gevolg van de storm gedwongen zagen hun huis te ontvluchten. De scholen blijven deze week gesloten.

In alle drie landen is de noodtoestand uitgeroepen. Agatha zwakte zondag af van een tropische storm tot een tropische depressie. Agatha ontwikkelde zich boven de Grote Oceaan en kwam zaterdag aan land in Guatemala, niet ver van de grens met Mexico.