Nucleaire optie om het olielek te dichten overwogen ?
Door community (initieel Hans), Op zon 30 mei 2010 14:43, 321x bekeken, 1 reacties
Complete artikel: oil-price.net (36x geklikt)
Op een diepte van 1500 m. bij lage temperatuur en hoge druk een olielek dichten is erg moeilijk. De druk van de olie is nog groter dan de waterdruk. Er lekt nog altijd olie, misschien wel 13 miljoen liter per dag. Nu ook de top-kill-methode niet blijkt te werken, is het tijd de nucleaire optie te overwegen.
President Obama heeft al kernwapen-experts geraadpleegd. Minister van Energie, Steven Chu is natuurkundige en hij zou wel eens de opdracht kunnen krijgen om het olielek met een atoombom te dichten.
In het BP-crisiscentrum in Houston sprak CEO Tony Hayward over de aankomst van nucleaire experts en andere natuurkundigen en een nieuwe veelbelovende aanpak.
Het schijnt dat Rusland al 5 keer een atoombom heeft ingezet om een olie- of gaslek te dichten. De eerste keer was in Bukhara in Oezbekistan waar een 120 m. hoge steekvlam gevoed door een aardgasveld werd uitgeblazen met een atoombom van 30 klioton. Bij de ontploffing werd het lek gedicht door tonnen rots.
Angst dat de nucleaire ontploffing de olie in brand zal steken lijkt ongegrond. Het zeewater heeft op 1500 m. diepte een temperatuur van 4 graden en er is genoeg water om alle warmte van de explosie te absorberen.
Franse kernproeven bij het atol Mururoa hebben laten zien dat er bij onderwaterexplosies relatief weinig schade optreedt aan flora en fauna. In elk geval veel minder dan tot dusver is veroorzaakt door de opborreldende olie.
Er zal veel weerstand zijn tegen het inzetten van een kernwapen, maar uiteindelijk zullen de nadelen wegvallen tegen de enorme milieuschade, die de lekkende oliebron nog kan veroorzaken.