Thursday, May 20, 2010

Water Polen stijgt 20 centimeter per uur.. ( Ad, meerdere bronnen..)

Overstromingen Polen bedreigen hoofdstad

WARSCHAU - Zware wateroverlast blijft Polen in zijn greep houden. De overstromingen hebben al aan zeker zes mensen het leven gekost en zullen waarschijnlijk vrijdag de hoofdstad Warschau bereiken.


De gevolgen van de overstromingen in het zuiden van Polen. ANPDe Wisla, die via het zuiden van het land naar het uiterste noorden loopt, zal waarschijnlijk een kritisch peil bereiken waardoor de hoofdstad in ieder geval deels onder water kan lopen. De autoriteiten nemen gepaste voorzorgsmaatregelen om de schade binnen de perken te houden.

Zo worden er 200.000 zandzakken op de oevers geplaatst om het water tegen te houden. Burgemeester Hanna Gronkiewicz Waltz zei dat er een serieuze mogelijkheid is dat twee miljoenen mensen tijdelijk hun woningen moeten verlaten. Het water in veel rivieren stijgt inmiddels met een enorme snelheid van ruim 20 centimeter per uur waardoor hulpverlening en evacuaties snel moeten plaatsvinden.

Eerder had het zuiden van Polen te kampen met zware wateroverlast. Daardoor moesten onder meer archieven en museumstukken uit het concentratiekamp Auschwitz in veiligheid worden gebracht.

Het gaat om een terrein van meer dan 200 hectare met gebouwen, de gaskamers en veel persoonlijke spullen van de gevangenen. (ANP)