Opwarming treft vooral steden rond Middellandse Zee
Vanaf 2070: drie hittegolven per zomer ROTTERDAM - Mensen in steden rond de Middellandse Zee zullen in Europa het meest te lijden hebben onder een klimaatverandering. Wetenschappers verwachten in steden als Athene, Rome en Marseille meer hittegolven dan vroeger.
Op basis van hun voorspellingen zouden de hittegolven het ergst worden tijdens de zomers van 2071 tot 2100. Dan zou het gebied rond de Middellandse Zee door drie hittegolven per zomer getroffen kunnen worden. Tussen 1961 en 1990 lag het aantal hittegolven op slechts eentje om de drie jaar. De andere delen van Europa zullen minder fel lijden onder de opwarming van het klimaat.
Het aantal zomerdagen rond de Middellandse Zee - wanneer de temperatuur tot voorbij 40 graden uitkomt - zou gemiddeld naar 16 per jaar stijgen, tegenover 1,6 op dit ogenblik. In de Verenigde Staten wordt vanaf 40,6 graden Celsius (105 graden Fahrenheit) een waarschuwing voor de volksgezondheid uitgezonden.
Vooral langs de kust of in laag gelegen valleien zullen mensen gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Dat schrijven Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers in het magazine Nature Geoscience. ,,Enkele van de dichtstbevolkte Europese steden, zoals Athene, Boekarest, Marseille, Milaan, Rome en Napels, zullen de grootste impact op de gezondheid waarnemen", schrijven ze.
In 2003 werd Europa al eens getroffen door een uitzonderlijke hittegolf. Toen kwamen 40.000 mensen om het leven. Maar hoofdonderzoeker Erich Fischer kan niet voorspellen hoe dodelijk hittegolven in de toekomst zullen zijn. Vooral mensen met hart- of ademhalingsproblemen lopen een groter risico door de hitte. Steden zijn bovendien warmtebronnen op zich en kunnen warmer worden dan het platteland.
Door de opwarming van het klimaat zal er ook meer vocht in de lucht hangen en dat maakt het moeilijker om de hitte uit te zweten.
Verbeterde weersvoorspellingen kunnen het aantal slachtoffers echter wel drastisch beperken. Zo kunnen oudere en jonge burgers best zoveel mogelijk binnen blijven. ,,Mensen in Arizona bewijzen dat je gewend kan raken aan de hitte", zegt Fischer.