Sunday, February 21, 2010

Zwaar noodweer Madeira.. ( vervolg.. AD)


Nederlandse in Madeira: Het was echt eng

Zeker 40 mensen vonden de dood tijdens het noodweer op Madeira. FOTO AP/OCTAVIO PASSOS

MADEIRA FUNCHAL - ,,Het was zaterdag echt eng. Het water stroomde door de straten waar we de dag ervoor nog liepen.'' Geschrokken doet de Nederlandse toeriste Mickey Oudkerk-Pool zondag haar relaas.


Straten zijn een chaos door de modderstromen. FOTO AP/OCTAVIO PASSOSZe was met haar partner al een week op Madeira op vakantie toen zaterdag het noodweer losbarstte en rivieren overstroomden. Het stel zit in de hoofdstad Funchal, waar volgens de burgemeester zeker zeventien mensen zijn omgekomen door de overstromingen.

,,We zaten vast in onze hotelkamer, maar we zaten er wel veilig, want het gebouw ligt hoger. De receptioniste van het hotel zei dat driehonderd mensen worden vermist en dat er honderden gewonden zijn.''

Vreselijk geschrokken
Zelf heeft ze geen slachtoffers gezien, maar ze is wel vreselijk geschrokken. ,,Gisteren was het echt erg. De verlichting in de supermarkt ging opeens uit en je moest in het donker boodschappen doen'', herinnert Oudkerk zich.

,,Politieagenten stonden tot hun dijen in het water en vielen soms bijna om doordat ze werden meegesleurd door de stroom. Hele straten zijn weggespoeld. Voor de mensen hier is het verschrikkelijk. Ze zijn hier al niet zo rijk en het duurt een hele tijd voordat het weer is opgebouwd''.

Oudkerk verwacht dat ze maandag weer terug naar Nederland kan vliegen. Het water zakt al weer. ,,Volgens mij is het vliegverkeer weer oké''. (ANP)