Sunday, February 28, 2010

Aardbeving catastrofe voor Chili.. ( rtl)

Aantal doden beving Chili stijgt verder

Het dodental door de zware aardbeving in Chili is opgelopen tot zeker 214.

Verwoestingen enorm na aardbeving ChiliEnorme ravage na aardbeving ChiliPaniek Chilenen na beving in beeldZoeken naar overlevenden Chili begonnenEerste beelden na zware aardbeving Chili

Pinera
Het nieuwe cijfer werd bekend gemaakt door de Chileense minister van Binnenlandse Zaken, Edmundo Perez Yoma. De Chileense autoriteiten sluiten niet uit dat het aantal doden nog stijgt.

Geen contact
De infrastructuur in het land is op een aantal plaatsen zwaar beschadigd geraakt door de beving, die een kracht had van 8,8 op de schaal van Richter. Vooral Concepción is zwaar getroffen. Het is moeilijk vast te stellen wat de schade is aan de stad, omdat alle telefoon- en internetverbindingen met het gebied zijn verbroken.

Haïti
De zware aardbeving heeft vermoedelijk niet zo veel schade aangericht als de beving in Haïti vorige maand. Die beving was 7,0 op de schaal van Richter, maar bij die ramp kwamen circa 230.000 mensen om het leven.

Chili zou beter voorbereid zijn op aardbevingen dan bijvoorbeeld Haïti. Het land ligt in de zogenaamde ' Ring van Vuur', waar regelamtig vulkaanuitbarstingen en aardbevingen zijn. Moderne gebouwen in Chili beschikken doorgaans over goede funderingen, waardoor ze bestand zijn tegen de meeste aardbevingen. Chili beschikt ook over de noodhulpdienst Onemi, die bij rampen alle hulp coördineert op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

Tsunami
Na de beving werd een tsunami-waarschuwing afgekondigd voor de Grote Oceaan. De schade door de vloedgolf lijkt tot nu toe mee te vallen, maar de tsunami moet een aantal gebieden nog bereiken.

Buitenlandse Zaken heeft van tientallen Nederlanders in Chili nog niet gehoord hoe het na de aardbeving met ze gaat. Dat wil volgens het ministerie niet meteen zeggen dat ze zijn vermist. Van de 27 woont ongeveer de helft ook echt in Chili.