Tuesday, February 23, 2010

CO2-plannen voldoen niet: de wereld zal 2 graden opwarmen (wetenschap)


De voorbije weken dienden 60 landen een eigen klimaatplan in bij de Verenigde Naties. Na een grondige evaluatie blijkt dat al die inspanningen samen niet volstaan om het doel van de klimaattop in Kopenhagen te bereiken: vermijden dat de globale temperatuur met twee graden zou stijgen.


Veel heeft de klimaattop in Kopenhagen niet bereikt. Toch beloofden de industrielanden er alles aan te zullen doen om te vermijden dat de wereld met twee graden zou opwarmen. Begin deze maand dienden 60 landen een eigen klimaatplan in waarin ze beloofden de CO2-uitstoot te beperken. Die inspanningen zijn volgens de VN echter niet voldoende om de opwarming onder twee graden te houden.


50-50
Wetenschappers waarschuwen dat de opwarming niet meer dan twee graden mag bedragen in vergelijking met de tijd voor de industrie zich ontwikkelde. Anders dreigt de klimaatverandering enorme gevolgen te hebben. De CO2-uitstoot moet ergens tussen 2015 en 2021 beginnen zakken. Tussen 2020 en 2050 moet de CO2-uitstoot over de hele wereld met 48 tot 72 procent dalen. En zelfs dan bestaat nog maar 50 procent kans dat we de opwarming tot twee graden kunnen beperken.


Bossen
De directeur van het milieuprogramma van de Verenigde Naties, Achim Steiner, hoopt dat de cijfers landen zullen aanzetten meer ambitieuze inspanningen te leveren. "We mogen niet stil zitten en denken dat we het toch niet kunnen halen", zegt hij. Als mogelijkheid ziet hij een programma waarbij arme landen betaald worden om hun bossen te beschermen of uit te breiden. Dat plan maakt nog geen deel uit van een klimaatpact en de Verenigde Naties hopen het in Mexico op de volgende klimaattop goed te keuren.