Noordzee is vuilnisberg
Pogingen om vervuilde oceanen schoner te maken, hebben gefaald. Dat blijkt een uitgelekt document van de Duitse regering.
Het meeste wat mensen eten, drinken of gebruiken wordt verpakt in uit aardolie gemaakt plastic. Elk jaar produceren fabrieken 240 miljoen ton van dit materiaal. Een deel van het plastic wordt gerecycled, de meeste wordt verbrand of begraven op stortplaatsen, maar een toenemende hoeveelheid eindigt in de oceanen.
Meer dan 6 miljoen ton plastic spoelt in de zee elk jaar. Het VN-Milieuprogramma zegt dat gemiddeld 18.000 plastic onderdelen drijven op een vierkante kilometer van de oceaan.
Omdat het drijvende plastic door de jaren heen in steeds kleinere deeltjes scheurt, wordt het probleem steeds erger.
Van een afstandje ziet het er nog wel schoon uit...
Zeevogels en vissen zien het plastic aan voor voedsel en sterven omdat het materiaal in hun darmen klontert. In de Noordzee heeft 90 procent van de zeevogels plastic gegeten, zeggen wetenschappers.
De Europese Unie en de Verenigde Naties hebben de afgelopen jaren geprobeerd om de oceanen van de wereld schoner te maken. Zo dringt Brussel er sinds 2001 bij alle lidstaten op aan schepen te beboeten die hun vuilnis op zee dumpen.
Maar de internationale inspanningen hebben gefaald. Dat staat in een vertrouwelijk document van de Duitse regering dat het Duitse tijdschrift Der Spiegel in handen heeft gekregen.
Sinds 1988 is het illegaal om scheepsafval in de Noordzee en de Oostzee te gooien, twee van de meest vervuilde wateren van de wereld. Ondanks dat, is de situatie daar ‘niet verbeterd’, zo staat in het document. Zo’n 20.000 ton vuilnis wordt per jaar in de Noordzee gegooid. Internationale overeenkomsten om deze trend te keren zijn ‘niet succesvol’.