Saturday, February 27, 2010

TSUNAMI ALARM AZIATISCHE KUSTEN...( MSN.COM)

Azië bereidt zich voor op tsunami




Azië bereidt zich voor op tsunami

(Novum/AP) - Grote delen van het zuiden van de Stille Oceaan, Azië en Australië treffen voorbereidingen op de komst van een tsunami, die zaterdag veroorzaakt is door een verwoestende aardbeving in Chili. Gedacht wordt dat de tsunami de kusten in deze gebieden binnen 24 uur zal bereiken.

Ook in Hawaï, Samoa en Amerikaans Samoa is gewaarschuwd voor de komst van een reuzegolf. Bewoners zijn opgeroepen hogere grond te zoeken om daar het tij af te wachten. Fiji verwacht dat eilanden in het noorden en oosten van de eilandengroep en in Tonga getroffen zullen worden door golven met een hoogte van bijna twee en een halve meter.

Het waarschuwingscentrum voor tsunami's in de Stille Oceaan zegt dat de vloedgolf mogelijk grote schade aanricht. Het centrum erkent wel dat het moeilijk te voorspellen is hoe hoog de golf zal zijn, omdat die beïnvloed wordt door de plaatselijke topografie voor kusten.

Waarschijnlijk is de zaterdag veroorzaakte tsunami niet bijzonder groot. De beving zelf was krachtig, maar viel niet in de hoogste categorie.