Sunday, February 21, 2010

Zwaar noodweer Madeira... ( telegraaf) ( dodental inmiddels opgelopen tot 36)



Tientallen doden op Madeira door noodweer

LISSABON - Op het Portugese eiland Madeira zijn zaterdag als gevolg van noodweer zeker 32 mensen om het leven gekomen. Dat maakte de Portugese vicepresident van het eiland, Joao Cunha e Silva, bekend.

Dood en verderf op toeristeneiland

Het water stroomt ongenadig hard door Funchal.

Uit een raam hangend kijken verschrikt mensen naar de kolkende blubberstroom.

De regering overweegt de noodtoestand op Madeira uit te roepen en om hulp te vragen bij de Europese Unie. Meer dan zestig mensen worden in het ziekenhuis behandeld, meldde persbureau Lusa. Het is niet bekend of onder de slachtoffers ook toeristen zijn.

Zware regenval en harde wind veroorzaakten overstromingen en aardverschuivingen. Vooral het zuiden van het eiland in de Atlantische Oceaan zou zwaar zijn getroffen. Het eiland, een autonome regio, ligt circa 900 kilometer zuidwestelijk van het Portugese vasteland.

Op televisiebeelden was te zien hoe het water door de hoofdstad Funchal stroomde en auto's en gevelde bomen meesleurde. Het vliegveld van het eiland is gesloten. Burgemeester Miguel Albuquerque van Funchal adviseert inwoners binnen te blijven. Volgens meteorologen zou het ergste inmiddels voorbij zijn.

De Portugese premier José Socrates heeft het eiland hulp toegezegd. Hij zei „diep geschokt” te zijn. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft zijn deelneming betuigd met de slachtoffers aan de president van de regionale regering van Madeira, Alberto Joao Jardim.

Volgens Portugese media gaat het om de ergste storm sinds 1993, toen acht mensen om het leven kwamen.