Saturday, February 27, 2010

Code rood waarschuwing delen Europa.. ( meteoconsult.. ) knmi)

Rood meteoalarm voor storm Europa

27 februari 2010 - Delen van het zuiden en westen van Europa hebben dit weekeinde te maken met een bijzonder actieve stormdepressie. De kern van de depressie trekt zaterdag en zondag via het noorden van Portugal, het noorden van Spanje naar de Golf van Biscaje richting Noordzeegebied en Denemarken.

Op Meteoalarm.eu wordt de status van de waarschuwingen in kleur aangeven. Zie actuele kaart op www.meteoalarm.eu.
Het gaat om een snel trekkend en sterk uitdiepend lagedrukgebied, door Duitse meteorologen Xynthia genaamd, waarbij zich aan de zuid- en zuidwestflank een bijzonder krachtig en gevaarlijk stormveld ontwikkelt.

Delen van Portugal, Spanje, Frankrijk, België en Duitsland hebben of krijgen nog te maken met veel regen en storm. De Franse westkust kan zich volgens Météo France voorbereiden op een zware tot zeer zware storm, windkracht 10 tot 11 en ook in het binnenland steekt een storm op met een kracht die landinwaarts weinig voorkomt. Op verschillende plaatsen kunnen windstoten optreden van 100 tot 150 km/uur. De Canarische eilanden, Madeira, Portugal en Spanje hadden zaterdag al te maken met de storm.

De luchtdruk in de kern daalt naar verwachting tot circa 965 hPa, een bijzonder lage waarde. Uiteindelijk trekt het lagedrukgebied opvullend via de Noordzee naar het noordoosten weg.

Ook ons land krijgt zondag te maken met een stormachtige wind, zware windstoten. Ook de regen is opvallend: dit weekeinde komen er tientallen millimeters bij.

Zie voor de actuele stand van zaken het overzicht van alle weerwaarschuwingen van het KNMI onder Verder Lezen.

In aantal landen is de hoogste waarschuwingsfase rood van kracht. Op de Britse eilanden zijn vanwege de aanhoudende regen waarschuwingen van kracht voor wateroverlast.

Op de website www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen in Europa kunt u de weersontwikkelingen op de voet volgen.