Tuesday, February 23, 2010

te veel sneeuw voor zweden (telegraaf 23-02-2010


Sneeuw te veel voor Zweden

STOCKHOLM - De voortdurende sneeuwval is zelfs de Zweden, die aan witte winters gewend zijn, te veel geworden. De directie van de metro van de hoofdstad Stockholm heeft de burgers opgeroepen thuis te blijven. De treinen hebben geen problemen met het ondergrondse verkeer, maar boven de grond kunnen zij niet meer rijden.


Het weg- en treinverkeer over langere afstanden moet met grote vertragingen rekening houden


De centrale hal van het treinstation van de stad Gotenburg moest deels worden gesloten. Een deel van het glazen dak had het begeven door het gewicht van ijs en sneeuw. Daardoor is een man gewond geraakt. Door instortende daken zijn de afgelopen week zeker twee doden gevallen.
In het zuiden van Zweden, dat normaal weinig last heeft van het winterweer, zijn de sneeuwdekken nog nooit zo dik geweest. In de steden Gotenburg, Halmstad en Jönköping ligt voor het eerst sinds 1929 een halve meter sneeuw. In de stad Boras is het pak sneeuw 80 centimeter dik.
Het weg- en treinverkeer over langere afstanden moet met grote vertragingen rekening houden. In het westen zijn talrijke scholen en crèches gesloten, omdat de autoriteiten niet meer voor de veiligheid van de kinderen kunnen instaan. Veel platte daken van scholen, sporthallen en andere grote gebouwen dreigen door de grote hoeveelheid sneeuw in te storten. Ook fabrieken en supermarkten lopen gevaar. In het westen van Zweden werd maandag een supermarkt gesloten, nadat personeelsleden het hadden horen kraken en scheuren in de muren hadden ontdekt.