Monday, February 22, 2010

Ravaga Madeira.. ( de morgen.be)


Toeriste op Madeira getuigt: "Hele straten weggespoeld, honderden vermisten"

De Nederlandse toeriste Mickey Oudkerk-Pool maakte het tragische noodweer mee op het bloemeneiland Madeira en doet geschrokken haar verhaal. Hele straten zijn volgens haar volledig weggespoeld en honderden mensen zouden nog vermist zijn.

Mickey was met haar partner al een week op Madeira op vakantie toen zaterdag het noodweer losbarstte en rivieren overstroomden. "Het was zaterdag echt eng. Het water stroomde door de straten waar we de dag ervoor nog liepen, vertelt de Nederlandse toeriste. Het stel zit nog steeds in de hoofdstad Funchal, waar volgens de burgemeester zeker zeventien mensen zijn omgekomen door de overstromingen.

Driehonderd vermisten
"We zaten vast in onze hotelkamer, maar we zaten er wel veilig, want het gebouw ligt hoger. De receptioniste van het hotel zei dat driehonderd mensen worden vermist en dat er honderden gewonden zijn." Zelf heeft Mickey Oudkerk geen slachtoffers gezien, maar ze is wel vreselijk geschrokken. "Gisteren was het echt erg. De verlichting in de supermarkt ging opeens uit en je moest in het donker boodschappen doen", herinnert de Nederlandse zich.

Vreselijk voor plaatselijke bevolking
"Politieagenten stonden tot hun dijen in het water en vielen soms bijna om doordat ze werden meegesleurd door de stroom. Hele straten zijn weggespoeld. Voor de mensen hier is het vreselijk. Ze zijn hier al niet zo rijk en het duurt een hele tijd voordat het weer is opgebouwd", vervolgt ze. Oudkerk verwacht dat ze maandag weer terug naar Nederland kan vliegen. Het water zakt al weer. "Volgens mij is het vliegverkeer terug oké". (anp/kve)