Sunday, February 28, 2010

Mensen erg laks en groot ramptoerisme na alarm tsunami... ( AD)


Tsunami eerder evenement dan ramp op Hawaï

HONOLULU - De tsunami die vanuit Chili de Stille Oceaan in rolde, is in Hawaï eerder een bezienswaardigheid dan een ramp gebleken.

De inwoners van de Amerikaanse staat werden om 6 uur gewaarschuwd voor de naderende tsunami, die ontstond na de zware aardbeving voor de kust van Chili. Sirenes loeiden op alle eilanden in de Grote Oceaan, meldde CNN. Duizenden mensen uit lager gelegen gebieden werden geëvacueerd.

Even was er paniek, maar al vrij snel werd duidelijk dat de vloedgolf beperkt zou zijn tot enkele meters hoogte (de tsunami van 2004 bracht golven tot 25 meter hoog naar de kusten van Zuidoost-Azië). Meteen sloeg de paniek om in ramptoerisme. De wegen naar de belangrijkste panorama-plekken op het eiland slibden al snel dicht en op de stranden verzamelden surfers om de spectaculaire tsunami-golven te berijden.

De autoriteiten en de nieuwsstations bleven waarschuwen voor hoge golven, maar niemand raakte nog gealarmeerd. Uiteindelijk werd het tsunami-alarm opgeheven. "We prepared for the worst and hoped for the best, we hebben ons op het ergste voorbereid en hoopten op het beste en het beste is het geworden", zei de burgemeester van Honolulu. (BF/ANP)