Friday, February 19, 2010

Spanje zwaargetroffen door noodweer... ( de morgen.be)






Overstromingen teisteren zuiden van Spanje

Hevige regenval heeft in het zuiden van Spanje hele streken onder water gezet. Het ergst getroffen was de stad Jerez de la Frontera, waar de luchthaven dicht ging. De terminal van de Andalusische sherrystad is wegens de overstromingen niet te bereiken. Bovendien viel in het gebouw de stroom uit.

Ook wegen en spoorwegverbindingen in de omgeving van de stad raakten geblokkeerd. In de omgeving van Cádiz moest de brandweer ongeveer 50 mensen uit ondergelopen huizen ontzetten.

Canarische eilanden
Op de Canarische eilanden normaliseert de toestand zich na de zware onweders van de voorbije dagen enigszins. Op Tenerife was tijdens een storm twaalf uur lang de stroom uitgevallen. Oorzaak was volgens mediaberichten een kortsluiting in de hoofdcentrale van het bijna een miljoen inwoners tellende eiland. Door een lek in het dak van de krachtcentrale was water in de installatie gesijpeld.


Bananen en tomaten
Over de Canarische eilanden was gisteren een storm met windsnelheden tot 150 kilometer per uur geraasd. Niemand raakte gewond, maar er was aanzienlijke schade. Vooral de bananen- en tomatenoogst werden zwaar getroffen. Daar wordt de schade op 3 miljoen euro geraamd. (belga/lb)