Saturday, February 27, 2010

TSUNAMI ALARM PACIFIC COSTLINES>>>> de morgen..


Tsunami beukt op eilanden Pacific met golven tot vier meter

Na de krachtige aardbeving onder de zeebodem bij het Zuid-Amerikaanse Chili raast een tsunami met de snelheid van een passagiersvliegtuig over de Grote Oceaan. De vloedgolf bereikte in de loop van zaterdag al het Paaseiland, Frans-Polynesië en Nieuw-Zeelandse eilanden.

De enorme aardbeving met de kracht van 8,8 op de schaal van Richter heeft vanochtend Chili getroffen, dat is 700 tot 800 keer krachtiger dan de verwoestende aardbeving in Haïti. Het dodental staat voorlopig op 147, maar dat is niet echt ernstig te nemen. Twaalf uur na de aardschok is er nog steeds amper of geen contact met de steden die dicht bij het epicentrum liggen. Ondertussen werden al meer dan 60 naschokken geregistreerd, waaronder eentje van 6,2 en eentje van 6,9. Ook in Argentinië was er een aardbeving.

Robinson Crusoe-eiland: vermist
Op het Chileense eiland Robinson Crusoe in de Grote Oceaan worden meerdere mensen vermist na een tsunami, die was veroorzaakt door een van de zwaarste aardbevingen ooit gemeten. Volgens een piloot die over het getroffen gebied vloog, zijn gebouwen verwoest, waaronder woningen en een school.

Reeks golven
Een ooggetuige op het eiland meldde dat het niet om één vloedgolf ging, maar om een reeks golven die steeds hoger en krachtiger werden. Daardoor konden de meeste mensen op tijd naar hoger gelegen gebieden vluchten.

Vier meter op Hiva Oa
Meldingen over golven van vier meter hoogte kwamen van het eiland Hiva Oa, deel van de Frans-Polynesische Marquesaseilanden. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Golven van amper enkele tientallen centimeter hoogte bereikten de Chathameilanden ten oosten van Nieuw-Zeeland. Maar de autoriteiten verwachten uiteindelijk een drie meter hoge 'muur van water'.

Veel vernieling op Juan Fernandez
Op de eilandengroep Juan Fernandez, tussen Paaseiland en het Chileense vasteland, heeft de tsunami volgens lokale media ernstige schade aangericht. Een schip met hulpgoederen is vertrokken naar het eiland Robinson Crusoe, het hoofdeiland van de archipel. De Galapagoseilanden en de Gambier-archipel (Frans-Polynesië) kregen een meter water over zich.

Zorgen
Dat de tsunami tot nu toe lijkt mee te vallen, wil niet meteen iets zeggen volgens tsunamiwetenschappers op Hawaii. De tsunamidata gemeten door boeien in de Stille Oceaan geven reden tot zorgen. Zij meten het dubbele verwacht van wat er werd gemeten voor de tsunami die Samoa vernietigde enkele maanden geleden. Op het kaartje onderaan dit artikel kan u zien wanneer de vloedgolf de bedreigde kusten bereikt.

Tsunami's worden groter naarmate ze het diepwater verlaten en de kust naderen. Bij de tsunamiramp van 2004 in Zuidoost-Azië bereikte de vloedgolf bij impact op de kust hoogtes tot 25 meter en meer.

Alarm tot in Japan
In Japan, aan de andere kant van de Stille Oceaan, is ook een tsunami-alarm afgekondigd. Er gelden ondertussen tsunami-alerts in Nieuw-Zeeland, Australië, Rusland, Taipe (China) en op alle eilanden in de Stille Oceaan, inclusief Hawaii. De autoriteiten in de Filipijnen hebben de oostkust van het land opgeroepen zich voor te bereiden op een evacuatie.

Sydney
Onze redactie in Sydney meldt dat New South Wales, Queensland en Lord Howe Island een tsunamiwaarschuwing hebben gekregen. De tsunami wordt er om 8h45 plaatselijke tijd (zondagochtend) verwacht. De stranden van Sydney zijn verboden toegang.

In Chili zelf
In Chili sloeg de tsunami al snel na de beving toe. Talcahuano, met 200.000 inwoners, kreeg een golf van minstens drie meter over zich heen, en is naar alle waarschijnlijkheid weggevaagd. Valparaíso, de grootste havenstad van Chili met 300.000 inwoners, kreeg een vloedgolf van twee meter over zich.

Valparaíso wordt beschouwd als een van indrukwekkendste steden van Latijns-Amerika. De stad ligt op meerdere steile hellingen die uitkomen in de Grote Oceaan. In de binnenstad vindt men veel architecturaal en cultureel erfgoed. Valparaíso staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ook beving in Argentinië
Na de aardbeving in Chili werd het buurland Argentinië ook door een schok getroffen. Zeker een kind kwam daarbij om het leven. In de Chileense stad Concepcion op het vasteland zouden zich ongeveer 150 mensen onder het puin van een ingestort flatgebouw bevinden. Reddingswerkers konden tot zaterdagmiddag zo'n tien personen bergen. Het gebouw was onlangs opgeleverd. (mvl)