Wednesday, September 30, 2009

Veel schade door zeebeving Sumatra... ( telegraaf)

Zeebeving bij Sumatra

JAKARTA - Een zware aardbeving heeft woensdag verwoestingen aangericht op het Indonesische eiland Sumatra. Grote gebouwen in de havenstad Padang zijn ingestort, zo meldde een functionaris van de geologische dienst in Indonesiƫ. Telecommunicatieverbindingen in het getroffen gebied zijn uitgevallen.

De beving had een kracht van 7,6 tot 7,9 op de schaal van Richter volgens meldingen van deskundigen. Het epicentrum van de aardbeving voor de kust bij Padang lag op een diepte van meer dan 80 kilometer onder de zeebodem. Een regionaal tsunami-alarm is weer ingetrokken.

Het epicentrum van de beving lag 50 kilometer ten noordwesten van Padang, voor de westkust van Sumatra. De stad telt ongeveer 900.000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie West-Sumatra.

Geologen waarschuwen al langer voor de dreiging van aardbevingen voor Padang. „Padang ligt direct voor een gebied waar de kans op een zware aardbeving met bijvoorbeeld een potentiĆ«le kracht van 8 op de schaal van Richter het grootst is”, voorspelde Danny Hilman Natawidjaja, geoloog bij het Indonesisch Wetenschappelijk Instituut, nog in februari. „De hele stad kan verdrinken”, in een tsunami die zou ontstaan door een beving met een dergelijke kracht, aldus de deskundige.

Het verschijnsel volgt kort op een aardbeving onder de Stille Oceaan, ongeveer 9000 kilometer ten oosten van Sumatra. Die veroorzaakte dinsdag een enorme vloedgolf op eilanden in de Stille Zuidzee, vooral op de Samoa-eilanden.