Sunday, September 27, 2009

Stofstorm Australie gearriveerd in Nieuw Zeeland ( Piet Paulusma)

‘Australische stofstorm aangekomen in Nieuw-Zeeland’


De stofstorm die eerder deze week in Sydney voor grote problemen zorgde, heeft vannacht Nieuw-Zeeland bereikt. De storm verplaatste zicht bijna 2200 kilometer en hulde delen van Nieuw-Zeeland vrijdagochtend in een laag stof. Dat melden verschillende bronnen in Nieuw-Zeeland vrijdag.

“De storm kwam donderdagmiddag al aan, maar het stof werd niet goed zichtbaar door regen en bewolking. Nu de luchten weer blauw zijn is het stof duidelijk te zien”, aldus Meteoroloog Philip Duncan van WeatherWatch.

Volgens inwoners van Taranaki is de stof zo dik dat de hevige regen van gisteren het stof niet weg kon spoelen.

Erg zeldzaam
In Nieuw-Zeeland komen vaker stofstormen voor, maar volgens meteorologen is een storm die vanuit Australië komt erg zeldzaam. Dezelfde storm zorgde eerder deze week in Sydney voor verkeersproblemen.

Sommige inwoners kampten bovendien met ademhalingsproblemen. Veel mensen droegen mondkapjes. De autoriteiten raadden kinderen, zwangere vrouwen, mensen met astma en ouderen aan binnen te blijven.

Enkele internationale vluchten met bestemming Sydney werden omgeleid naar Melbourne. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een nieuwe stofstorm die de komende vier tot zes weken kan opkomen.