Grote oefening rond ergst denkbare overstroming
ALKMAAR - Ruim achthonderd mensen uit binnen- en buitenland komen deze dagen in actie in Noord-Holland bij een in scène gezette 'ergst denkbare overstroming'. De Nederlandse hulpverleners krijgen daarbij steun van tweehonderd collega's uit Groot-Brittannië, Duitsland, Estland en Polen.
De deelnemers krijgen te maken met een situatie waarbij dijken zijn doorgebroken en het westen van het land onder water loopt. Het water moet zo snel mogelijk worden weggepompt. Ze gaan op zoek naar slachtoffers en moeten deze mensen zien te redden en te behandelen. Dat valt niet mee, want een aantal sekteleden weigert te vertrekken. Bovendien breekt er volgens het scenario ernstige paniek uit waardoor er ongevallen gebeuren.
De hulpverleners moeten op meer dan twintig locaties in Noord-Holland ingrijpen. Zij hebben onder meer zes helikopters, 24 vaartuigen en tientallen voertuigen tot hun beschikking.
Met de oefening onder de naam FloodEx wil het ministerie van Binnenlandse Zaken de buitenlandse bijstand bij dit soort rampen testen. Aan de oefening doen onder meer het ministerie van Defensie, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de politie, het Rode Kruis, de reddingsbrigade en Rijkswaterstaat mee.
Vorig jaar november oefenden diverse partijen een week lang in heel het land vooral de bestuurlijke kant. Toen probeerden ongeveer 10.000 bestuurders en hulpverleners een dreigende catastrofe het hoofd te bieden. Hieruit bleek dat Nederland niet goed is voorbereid op overstromingen. Vooral bij de evacuaties zijn de draaiboeken niet waterdicht. In Leerdam maakten honderden bewoners zich uit de voeten. Bejaardencentra moesten worden geëvacueerd. Dit verliep niet vlekkeloos. Daarom moet er een goed landelijk plan komen dat in dit soort situaties een verkeerschaos voorkomt.
Sinds orkaan Katrina in 2005 grote schade heeft aangericht in de Verenigde Staten hebben mogelijke overstromingen in Nederland grote prioriteit. Eind 2006 kwam de zogenoemde Tastforce Management Overstromingen (TMO) er om iedereen beter voor te bereiden. De werkgroep vindt dat regionaal om de twee jaar geoefend zou moeten worden en landelijk eens in de vier jaar.
FloodEx vindt woensdag en donderdag plaats.
embassadorion group Belgie