Tuesday, September 29, 2009

Veel psychologisch onderzoek deugd niet...

Veel psychologisch onderzoek deugt niet


GRONINGEN - Veel psychologische onderzoekers in Nederland beheersen de elementaire statistiek niet.
© ANPDaardoor maken zij ernstige statistische fouten in hun onderzoek, op grond waarvan ze uitspraken over de uitkomsten doen die stelliger zijn dan ze kunnen waarmaken.

Die kritiek uit psycholoog en cognitiewetenschapper Rink Hoekstra, die in oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) promoveert op de statistische juistheid van onderzoeken.



Volgens Hoekstra bevat vrijwel elk gepubliceerd wetenschappelijk psychologisch artikel fouten.


Onkunde

Dat is geen onwil van de wetenschappers, maar onkunde en onwetendheid, zo blijkt uit navraag bij dertig promovendi van zeven universiteiten.

Hoekstra pleit voor beter onderwijs in de statistiek aan universiteiten. Maar hij constateert ook dat wetenschappers de nuance in een onderzoek meer dan eens 'per ongeluk-expres' vergeten.


Zwart-wit

''Ze zijn zeer gericht op het zo goed mogelijk presenteren van hun eigen onderzoek. Ze zijn geneigd redelijk zwart-wit te denken en dinger stelliger te beweren dan ze feitelijk kunnen waarmaken.''

Hij vindt daarom dat docenten ook genuanceerder moeten zijn. ''Studenten zijn slim genoeg om te begrijpen dat de waarheid niet zwart-wit is.''

Ook word erg laconiek omgesprongen met mensen die zeggen paranormaal te zijn of stemmen te horen, nu jaren later blijken zoveel mensen dezelfde symptonen te vertonen dat ook psychologen zelf nog grote vraagtekens hebben bij ook richtlijnen die overheden opstellen.