Saturday, September 19, 2009

Dramatische diersterfte teisterd Afrikaanse wildparken...

Dramatische diersterfte in wildparken Kenia (piet Paulusma..)


De aanhoudende droogte in Oost-Afrika leidt in de nationale wildparken van de regio tot een zorgwekkende diersterfte. Alleen al in het Keniaanse nationale park Tsavo West zijn in vier maanden tijd 80 nijlpaarden gestorven.

In het waterrijke merengebied Mzima Springs, waar toeristen gewoonlijk tientallen nijlpaarden tijdens het duiken kunnen observeren, drijven de kadavers van de zwaarlijvige dieren rond. Ze kunnen aan land nauwelijks nog voedsel vinden. Gisteren nog meldden de autoriteiten dat minstens 20 jonge olifanten in de afgelopen drie maanden van honger of dorst zijn omgekomen.

Vorige maand zijn de parkwachters, met het oog op de nakende dramatische situatie, al begonnen om hooi te kopen en te voederen aan de dieren, die eigenlijk zonder tussenkomst van de mens zouden moeten leven. De autoriteiten hebben tot nu toe 110.000 euro uitgegeven aan voedsel voor de dieren. Het budget raakt echter uitgeput, terwijl de gevolgen van de droogte nog minstens tot het begin van de regentijd in oktober zullen aanhouden.