Tuesday, September 29, 2009

Dodental Fillipijnen blijft oplopen... ( telegraaf)



Meer doden door noodweer op Filippijnen

MANILLA - Het dodental als gevolg van de overstromingen op de Filippijnen is opgelopen tot 240. Dat heeft de Filippijnse regering dinsdag laten weten. Eerder was sprake van 140 doden.


De tropische storm Ketsana raasde zaterdag over de Filippijnen en veroorzaakte onder meer enorme overstromingen. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de oostelijke buitenwijken van Manilla en in provincies ten oosten en ten noorden van de hoofdstad. In Manilla zijn ook de recente doden ontdekt.

Zeker 1,8 miljoen mensen zijn in meer of mindere mate getroffen door het natuurgeweld, meldde de regering dinsdag. Daarvan hebben bijna 375.000 mensen onderdak in noodopvangkampen. Dat aantal is een verdrievoudiging ten opzichte van maandag.

Hulpverleners kunnen het werk niet aan, onder meer door een tekort aan voedsel, medicijnen en andere hulpmiddelen. De regering van de Filippijnen heeft het buitenland om hulp gevraagd.

Als gebaar van goede wil heeft de Filippijnse president Gloria Arroyo haar officiële residentie, het Malacanang-paleis, geopend. Evacués krijgen opvang in gebouwen op het complex en tentenkampen tussen de gebouwen, staat in een maandagavond uitgegeven verklaring. Arroyo zelf zet haar werkzaamheden voorlopig in een ander deel van het paleiscomplex voort.

De president heeft ook twee maanden salaris gedoneerd voor de slachtoffers van de zware storm. Ze heeft haar ministers opgedragen hetzelfde te doen.

Ketsana is boven zee inmiddels aangesterkt tot een tyfoon. Dinsdag zal die de Vietnamese kust bereiken in de buurt van Hue. De Vietnamese autoriteiten hebben de evacuatie van zeker 170.000 mensen gelast.