Wednesday, September 30, 2009

Dodelijke Tsunami ... ( telegraaf)





'Toeristenoorden Samoa verwoest door tsunami'

Dodelijke tsunami treft Samoa WELLINGTON/APIA - Op de Samoa-eilanden in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan zijn woensdag in totaal zeker 28 mensen om het leven gekomen door een tsunami. Er zouden tientallen gewonden zijn. Dat blijkt uit lokale berichtgeving en verklaringen van het Rode Kruis.


De tsunami ontstond na een zeebeving van minstens 8,0 op de schaal van Richter. Het centrum lag 35 kilometer onder de zeebodem, in de buurt van Amerikaans Samoa, het oostelijk deel van de eilandengroep van vulkanische oorsprong dat circa 3000 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland ligt.

Voor een groot gebied, tot aan Nieuw-Zeeland en Hawaii, werd een waarschuwing voor een tsunami afgegeven, maar die werd later weer ingetrokken. Ook Japan kondigde later een waarschuwing af.

Op Amerikaanse Samoa met 65.000 inwoners kwamen veertien mensen om, onder wie twee Zuid-Koreanen. Ook in de meer westelijk gelegen onafhankelijke staat Samoa met 185.000 bewoners vonden veertien mensen de dood door de vloedgolf van zo'n 1,5 meter hoog.

Getuigen op Samoa meldden dat complete dorpen zijn weggevaagd in het zwaarst getroffen kustgedeelte in het zuiden en zuidwesten. De hoofdstad Apia werd geƫvacueerd waarbij duizenden mensen naar hoger gelegen gebieden werden gebracht.

Ook kustdorpen op Amerikaans Samoa zouden zijn verwoest. Bij Pago Pago, de ongeveer elfduizend tellende hoofdstad van Amerikaans Samoa, werden golven waargenomen die meters hoger waren dan het normale zeeniveau. Het zeewater drong op sommige plekken tot 1,5 kilometer landinwaarts.

De verwachting is dat het dodental op de eilandengroep verder zal stijgen. Een functionaris op onafhankelijk Samoa noemde het getal van honderd.

Een van de grootste zeebevingen ooit gemeten vond plaats op 26 december 2004. Vlak voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra was er een met een kracht van ongeveer 9,3 op de schaal van Richter. Omdat er geen waarschuwingssysteem voor vloedgolven aanwezig was in de Indische Oceaan kwamen in Zuid-Oost Aziƫ 300.000 mensen om het leven.