Tuesday, September 29, 2009

Doden gemeld bij Tsunami Samoa Islands.. ( nos)


Doden bij tsunami op Samoa



Op Amerikaans Samoa midden in de Stille Oceaan zijn door een tsunami doden gevallen. Volgens de eerste berichten zijn er drie doden en vijftig gewonden naar ziekenhuizen gebracht.

De tsunami ontstond na een zeebeving van minstens 8,0 op de schaal van Richter. Het centrum lag 35 kilometer onder de zeebodem, in de buurt van Amerikaans Samoa, dat circa 3000 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland ligt.

Op Amerikaans Samoa en andere eilanden in de Stille Oceaan zijn dorpen aan de kust getroffen door hoge golven. Veel eilanden in de buurt hebben geen heuvels en bergen die de kust tegen de golven beschermen.

Voor een groot gebied, tot aan Nieuw- Zeeland en Hawaii, is een waarschuwing voor een tsunami afgegeven.

De zeebeving gebeurde om 06.48 uur lokale tijd. Metingen van het zeewaterniveau wezen uit dat na de beving een vloedgolf ontstond van zo'n 1,5 meter hoog.

Die vloedgolf is nu onderweg naar Nieuw-Zeeland en kan onderweg nog behoorlijk in hoogte toenemen. In Nieuw-Zeeland bereidt men zich op dit ogenblik voor op de komst van de tsunami.

Tsunami 2004
Een van de grootste zeebevingen die ooit werd gemeten vond plaats op 26 december 2004. Vlak voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra was er een zeebeving met een kracht van ongeveer 9,3 op de schaal van Richter.

Die veroorzaakte een enorme vloedgolf die zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan verplaatste met een snelheid tot 900 kilometer per uur. Op sommige plaatsen bereikte de vloedgolf een hoogte van tien meter.

Omdat er geen waarschuwingssysteem voor vloedgolven aanwezig was in de Indische Oceaan kwamen in Zuid-Oost Aziƫ 300.00 mensen om het leven bij de tsunami van 2004.