Wednesday, September 30, 2009

Krachtige zeebeving zorgt voor doden.. ( de morgen.be)


Krachtige aardbeving in Stille Zuidzee eist 34 levens op Samoa

DM update Er is tsunamialarm afgekondigd voor de hele Pacifische kust van Japan, nadat een aardbeving de Samoa-eilanden getroffen heeft, meldt het meteorologische instituut van Japan. Op de Samoa-eilanden kwamen minstens 34 mensen om het leven.

Tsunamialarm Nieuw-Zeeland ingetrokken
Het Amerikaanse Tsunami Waarschuwingscentrum heeft de tsunamiwaarschuwing voor onder meer Hawaii en Nieuw-Zeeland terug ingetrokken. Eerder was de waarschuwing afgegeven, nadat zich een krachtige aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter had voorgedaan op de bodem van de Grote Oceaan nabij Amerikaans Samoa.

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS tussen Hihifo op Tonga en Apia op Samoa, op een diepte van 35 kilometer onder de zeebodem.

Minstens 34 doden
Zeker 34 mensen zijn om het leven gekomen door een tsunami die Amerikaans Samoa en de onafhankelijke staat Samoa bereikte. Dat blijkt uit mededelingen van een lokaal radiostation op Amerikaans Samoa en van een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland. Veel van de eilandstaten liggen slechts enkele meter boven de zee en worden door de stijgende zeespiegel sinds jaren vaak overspoeld.

"Meubels door dak van ons huis"
Getuigen vertellen over het stijgende water. Een eigenares van een vakantiehuis vertelt hoe haar eigendom door de krachtige golven compleet vernield werd. "De tweede reeks golven was vernietigend. We zaten binnen en werden door het water naar buiten gesleurd. Het was verschrikkelijk", vertelt Wendy Booth. "Ik klampte me vast aan mijn man die zich op zijn beurt vast hield aan een trapleuning. De krachtige golven sloegen meubels tot tegen en door het dak van ons huis."

Dorpen volledig vernield
Volgens Mase Akapo van de Nationale Weerdienst in Amerikaans Samoa kwamen op het eiland Tutuila veertien mensen in vier verschillende dorpen om het leven. In het naburige Samoa kwamen nog eens twintig mensen om. Ausegalia Mulipola van het crisiscentrum laat weten dat vooral het zuidelijke deel van het eiland Upolu het zwaarst getroffen is. Een journalist van het persagentschap AP zag twintig lijken in het ziekenhuis van Lalomanu. Volgens de journalist ging het vooral om slachtoffers die te lang getwijfeld hebben om het eiland Upolu na de beving te verlaten. Nog volgens Mulipola zijn er berichten dat sommige dorpen in het zuid-oosten van Samoa volledig vernield zijn.

Arbeiders vermist
Er zijn ook doden en gewonden gemeld in dorpje Talamua. Om hoeveel slachtoffers het precies gaat, is nog niet duidelijk. "Het aantal dodelijke slachtoffer kan nog oplopen tot honderd", aldus Mulipola. Er worden ook nog tientallen arbeiders vermist in Amerikaans Samoa. Het gaat om mensen die werkten in parken. "Ze hebben ons gemeld dat minstens vijf grote golven het park in Pago Pago overspoeld hebben. Het bezoekerscentrum van het park is ook volledig verwoest", zegt Holly Bundonck van de dienst Nationale Parken.

Australische toeristen
Onder de slachtoffers zijn ook Australiƫrs. Volgens de Australische regering raakten minstens zeven landgenoten gewond, waarvan er drie in het ziekenhuis liggen. Heel wat Australiƫrs zijn met vakantie in het zuid-oosten van het eiland Samoa dat net het ergst getroffen werd. (afp/anp/mvl/sps/vsv)