Monday, September 14, 2009

nieuw dodelijk virus aangetroffen in Afrika.. ( de morgen.be)

Nieuw dodelijk virus aangetroffen in Afrika

In zuidelijk Afrika is in 2008 een nieuw virus aangetroffen dat kan worden vergeleken met het ebolavirus. De ziekte veroorzaakt inwendige bloedingen en is in 80 procent van de gevallen dodelijk. Dat heeft een Zuid-Afrikaanse arts bekendgemaakt.

De eerste persoon bij wie het virus werd aangetroffen, was een toeristengids uit Lusaka, Zambia. Ze is in september 2008 per vliegtuig naar een ziekenhuis in Johannesburg overgebracht, zo meldt Nivesh Sewlall van de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg. Hij deed zijn uiteenzetting op jaarlijkse ICAAC-conferentie (Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy) in San Francisco.

Vier doden
Deze eerste patiƫnt overleed aan de ziekte, evenals drie personen die haar hadden verzorgd. Een verpleegster die eveneens met het virus besmet raakte, overleefde dankzij behandeling met onder meer het antivirale middel ribavirine. Maar het duurde bijna een jaar voordat ze volledig was hersteld.

Het virus kreeg de naam Lujo (een samentrekking van Lusaka en Johannesburg). De eerste symptomen zijn koorts, spierpijn, huiduitslag, gevolgd door diarree en leverfalen. De herkomst van het virus is onbekend. Ook staat niet vast hoe het virus wordt overgebracht, maar de onderzoekers gaan ervan uit dat besmetting via contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen gebeurt. Het virus verspreidt zich niet via de lucht. (afp/adv)
14/09/09 04u43