Tuesday, September 22, 2009

Duitse boeren zorgen voor schofterige vissterfte... ( de morgen .be)( daadwerkelijk te ziek voor woorden pers staat erbij en keek ernaar...)


Een ton dode vis omdat Duitse boeren melk in vijver kieperen

Het klooster van Hefta is niet te spreken over de zaak.

Ook de politie moest het ontgelden.In Duitsland zijn duizenden vissen gecrepeerd nadat protesterende boeren melk in een vijver hadden gekieperd. Uit de vijver aan het vrouwenklooster Helfta bij Eisleben in de deelstaat Saksen-Anhalt werd sedert zaterdag rond een ton dode vissen geborgen. De politie heeft een onderzoek naar waterverontreiniging wegens nalatigheid bevolen. Wie voor de schade opdraait, is nog niet duidelijk.

Klooster
Tijdens een conferentie van de Duitse Landbouwminister hadden boze boeren vrijdag uit protest tegen de lage melkprijs tienduizenden liters melk uit beertonnen voor het klooster Helfta leeggekieperd. De melk geraakte via de riolering in de kloostervijver. Sinds zaterdag is ongeveer 1,5 ton vis geborgen, aldus een politiewoordvoerder in Eisleben. In de vijver leven goudvissen en ook koi, die als bijzonder waardevol worden beschouwd. Alleen al de dood van de goudvissen veroorzaakte een schade van rond de 10.000 euro.

Consternatie
In het klooster Helfta lokte de vissterfte consternatie uit. "Er werd veel liefde en moeite in de vijver geïnversteerd. Het zal lang duren vooraleer de biotoop terug hersteld is", zei zuster Gratia. Boven het kloosterterrein hing ook vandaag nog een zure geur in de lucht. (belga/kh)