Wednesday, September 02, 2009

stormen en orkanen volgen elkaar in erg snel tempo op...

Orkaan Jimena op weg naar Mexico

Het orkaanseizoen rondom het Noord-Amerikaanse continent is in augustus duidelijk van start gegaan, want de tropische stormen volgen elkaar in snel tempo op. Niet alleen op de Atlantische Oceaan raasden er verschillende langs de kust, maar ook aan de andere kant, boven de Grote Oceaan zijn er afgelopen maand enkele ontstaan. Orkaan Jimena bedreigt nu het Mexicaanse schiereiland ‘Baja de California’ en de Golf van CaliforniĆ«. Komende nacht wordt verwacht dat de orkaan in iets afgezwakte vorm, maar alsnog categorie 3 op de Schaal van Saffir-Simpson, de Mexicaanse westkust zal bereiken. Een duizendtal inwoners en toeristen hebben het gebied inmiddels uit voorzorg verlaten.

De tropische depressie Jimena ontstond op 28 augustus boven het warme zeewater van de Grote Oceaan, ten westen van Mexico. Binnen een zeer kort tijdsbestek ontwikkelde deze depressie zich tot een categorie 4 orkaan die nu koers zet richting Baja de California. Met windsnelheden van 250 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten tipt deze orkaan vandaag zelfs regelmatig aan de categorie 5 status.

Zodra de orkaan het vasteland bereikt, zwakt hij snel af naar categorie 3, maar alsnog levert dat veel schade op. Bovendien loopt de trekrichting in eerste instantie vrijwel parallel aan de Mexicaanse kustlijn, waardoor een groot deel van de kustregio’s te maken krijgt met de windsnelheden die horen bij een zeer krachtige orkaan, 209 tot 248 kilometer per uur. Dit zal enorme vloedgolven gaan opleveren.

Schaal van Saffir-Simpson
Orkanen worden ingedeeld volgens de schaal van Saffir-Simpson. Deze schaal wordt verdeeld in vijf categorieƫn en begint aan de bovenkant van de windschaal van Beaufort die we in Nederland hanteren. Bereikt de wind meer dan 118 kilometer per uur dan wordt de orkaan beoordeeld als zwak en ingedeeld in categorie 1. Een orkaan is matig van kracht als de windsnelheden oplopen tot boven 153 km/u en is krachtig bij snelheden vanaf 177 kilometer per uur. Deze laatste resulteert vaak al in grote schade met vernielingen aan gebouwen. Een zeer krachtige orkaan valt in de categorie 4, met windsnelheden vanaf 209 kilometer per uur en daarbij is de schade vaak zeer groot. Naast wateroverlast, worden bij een storm van dit kaliber daken van huizen geblazen, sneuvelen veel ruiten en deuren en is er vaak weken lang geen stroom in de getroffen gebieden. Orkaan Jimena bevindt zich nu in deze categorie, maar met af en toe uitschieters van windsnelheden naar meer dan 248 km/u neigt deze soms naar een categorie 5 orkaan. Een orkaan uit deze klasse is desastreus voor zowel gebouwen als de natuur.

Hoge golven
Helemaal als je bedenkt dat de woningbouw in grote delen van Mexico niet zo solide is dan die wij kennen, zal deze orkaan zodra hij het vasteland bereikt grote schade aanrichten. Veel mensen hebben het schiereiland al verlaten, maar toch is er ook een grote groep toeristen die ondanks de waarschuwingen juist blijven wachten op de immens hoge golven die Jimena zal veroorzaken, de surfers. Zij nemen grote risico’s, omdat de golven met een enorme vaart het land op kunnen slaan.

Overstromingen
Naast dat het extreem hard waait, gaat er ook veel regen vallen. Op diverse plaatsen wordt in twee dagen bijna 400 millimeter neerslag verwacht. Door de droogte van afgelopen tijd zal de grond de hoeveelheid water echter niet aan kunnen, waardoor er gewaarschuwd wordt voor overstromingen.

Tropische storm Kevin
Alle aandacht is nu natuurlijk op orkaan Jimena gericht, maar een eindje verder de Grote Oceaan op ligt ook al weer een volgende tropische storm klaar. Deze heeft de naam Kevin gekregen en gaat gepaard met windsnelheden tot 65 kilometer per uur. Hoe deze storm zich komende dagen verder gaat ontwikkelen blijven we natuurlijk ook goed in de gaten houden.

Bronnen: Meteo Consult, ABC News, USA Today, National Hurricane Center