Sunday, August 02, 2009

Geheimzinnige plaag doodt miljoenen Franse oesters

Een geheimzinnige plaag heeft al miljoenen Franse oesters gedood. Tot 90 procent van de jonge oesters, die rond Kerstmis in de winkels zouden liggen, zijn gestorven. De oestersector komt zo voor het tweede jaar op rij in een crisis terecht. Dat meldt de Telegraph.

Gratis oesters
Vorige maand waren producenten in Normandië al zodanig in paniek dat ze gratis dozen met oesters uitdeelden. "Neem deze oesters, het zijn misschien de laatste die u ooit zal eten", was hun commentaar. De plaag heeft de oesterindustrie in twee delen een klap toegebracht. Eerst dook het probleem in de Middellandse Zee op en vervolgens breidde de sterfte zich uit naar Normandië.

Virus
Wetenschappers zijn er nog niet uit waarom sommige oesters overleven en andere sterven. Ze vermoeden dat een virus en een drietal bacteriën aan de basis liggen. Ook de hogere watertemperatuur door global warming kan een rol spelen, aangezien jonge oesters daar erg gevoelig voor zijn. Wetenschappers hadden tien jaar nodig om te onderzoeken waarom de echte Franse oester in 1970 is uitgestorven. Zolang kunnen ze nu niet wachten.

Een nieuwe aanval kan de industrie dit najaar niet meer verwerken. Voor de klant is er alvast geen gevaar. De volwassen oesters zijn niet aangetast en dus kunnen we nog steeds zonder risico oesters eten. (gb)
31/07/09 20u32