Monday, August 31, 2009

Californie brand...... ( de morgen .be)


Vuurfront van 30 kilometer in de buurt van Los Angeles geraakt niet onder controle

In Californië zijn twee brandweermannen omgekomen bij de bestrijding van de hevige branden in de buurt van Los Angeles. De brandweerlui kwamen om toen hun voertuig van een berghelling raakte.

Zesduizend
Sinds vorige week woeden hevige bosbranden in Californië. Het vuur in het Los Angeles National Forest bedreigt duizenden huizen. Meerdere dorpen in de buurt werden ontruimd. Meer dan zesduizend brandweerlieden zijn ingezet om het vuur te bestrijden.

Al 14.000 ha foetsie
De brand is 30 kilometer lang en heeft meer dan 14.000 hectare land in de as gelegd. Het vuur kan zich snel verplaatsen door het dichte en kurkdroge struikgewas, dat al zestig jaar lang niet in brand heeft gestaan. De brandweer vreest dat de brand zich nog verder uit zal breiden.

Schwarzenegger
De Amerikaanse gouverneur Arnold Schwarzenegger bekeek zondag vanuit de lucht de verwoestende bosbranden nabij Los Angeles. De voormalige acteur stelde vast dat de "zeer gevaarlijke branden nog steeds totaal niet onder controle zijn".

Drie burgers gewond
Ruim vierduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten. In totaal bedreigt het vuur tienduizend woningen in de buurt van Los Angeles. Enkele huizen zijn al door de vlammen verzwolgen. Drie mensen raakten gewond.

Noodtoestand
Schwarzenegger riep vrijdag al de noodtoestand uit om zo snel mogelijk hulpmiddelen en geld voor de bestrijding van de vuurzee vrij te kunnen maken. Californië wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, vooral veroorzaakt door hete en droge zomers. In 2007 woedden de ergste branden in de westelijke staat. Toen moesten 640.000 mensen hun huizen uit en gingen tweeduizend woningen in vlammen op. (mvl/afp/vsv)