Tuesday, August 18, 2009

Vrije energie.. waterschappen. Nederland... ( telegraaf)

Waterschappen willen energieneutraal worden DEN HAAG - Waterschappen willen hun rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) energieneutraal maken. Dat kan, omdat zij zelf energie kunnen opwekken uit ontlasting en ander rioolslib. De Unie van Waterschappen heeft dat bevestigd.


Volgens een woordvoerder wordt 700 miljoen euro belastinggeld per jaar besteed aan het zuiveren van water. Volgens berekeningen van de Unie van Waterschappen besparen energieneutrale zuiveringsinstallaties ongeveer 100 miljoen euro per jaar. Ook zou de jaarlijkse CO2-uitstoot van 78.000 ton wegvallen.

Het idee van klimaatneutrale waterzuivering komt van het waterschap Aa en Maas. Van de 26 waterschappen hebben twaalf zich inmiddels aangesloten bij het project, dat officieel de Energiefabriek heet.

In januari 2010 moet duidelijk worden waar energieneutrale rwzi's komen te staan en waar bestaande installaties omgebouwd worden tot energieneutrale exemplaren. Van de nog te bouwen rwzi in Den Bosch staat al vast dat die energieneutraal wordt. Volgens een woordvoerder van het waterschap Aa en Maas wordt die installatie op zijn vroegst in 2014 in gebruik genomen.

In rioolslib, dat uitwerpselen en afvalwater uit bedrijven bevat, zitten methaangassen. Volgens Hanco de Labije, hoofd advies zuivering