Friday, August 28, 2009

Nepal geteisterd door droogt en extreme regenval... ( telegraaf)

'Honger dreigt in Nepal'

KATHMANDU - Door aanhoudende droogte dreigt hongersnood in Nepal. Veel oogsten zijn mislukt en er is een ernstig tekort aan water. Dat blijkt uit een rapport van hulporganisatie Oxfam over de gevolgen van klimaatverandering in het Aziatische land, dat vrijdag naar buiten is gebracht.

Konden boeren vorig jaar nog elke oogst genoeg voedsel produceren om drie tot zes maanden van te leven, nu is de opbrengst nog maar voldoende voor één maand. Daardoor hebben meer dan 3,4 miljoen mensen in Nepal voedselhulp nodig. Ook de hoge voedselprijzen zijn voor veel boeren een probleem.

In Nepal is 80 procent van de 27 miljoen inwoners boer. Volgens Oxfam krijgen zij de komende jaren nog veel te stellen met het weer. Door klimaatverandering zal in toekomstige winters minder regen vallen. De winters zullen waarschijnlijk gevolgd worden door hevige regens, die erosie kunnen veroorzaken, voorspelt Oxfam.

Smelten

Het smelten van de gletsjers in de Himalaya door opwarming van de aarde is niet alleen een probleem voor Nepal. Meer dan een miljard Aziaten kunnen volgens wetenschappers getroffen worden in hun watervoorziening als de gletsjers gesmolten zijn, een scenario wat al binnen dertig jaar werkelijkheid zou kunnen zijn.

Volgens Oxfam is Nepal een van de kwetsbaarste landen voor klimaatverandering, ondanks dat het verantwoordelijk is voor maar 0,025 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De hulporganisatie wil dat rijke landen opkomen voor Nepal door de belangen van het land op te nemen in internationale klimaatafspraken.

Vrijdag is het precies honderd dagen voordat de klimaattop in Kopenhagen begint. Daar moeten afspraken gemaakt worden om het Kyoto protocol op te volgen. Dat milieuverdrag loopt in 2012 af.