Sunday, August 30, 2009

Grote bosbranden bereiken voorsteden Los Angeles.. ( de morgen.be)



3.000 huizen geëvacueerd door brand bij Los Angeles



De brand die al sinds woensdag woedt op enkele kilometers ten noorden van Los Angeles, toont nog geen teken van verzwakking. Er vielen drie gewonden en 3.000 woningen werden geëvacueerd, zo maakten de autoriteiten bekend.

De brand, die nog steeds als "buiten controle" wordt beschouwd, boekte gisteren snel terreinwinst. Volgens de bevoegde diensten vielen daarbij drie gewonden. Het is niet duidelijk of het om burgers dan wel brandweerlui ging. Ook de aard van de verwondingen is niet bekend. In de loop van de namiddag hadden de vlammen al meer dan 8.000 hectare begroeiing verzwolgen en bedreigden ze minstens 3.000 huizen, 27 winkelpanden en 52 andere gebouwen.

Felle hitte
De kans dat de brand, die wordt aangewakkerd door de felle hitte van de laatste dagen, nog zal voortwoeden, wordt door de bosdiensten als "extreem" bestempeld. Het vuur treft zelfs streken met een hoge vegetatie, die soms al meer dan 40 jaar niet meer door brand werden getroffen.

Evacuaties
Evacuaties werden bevolen in La Canada Flintridge, op zowat 25 kilometer ten noorden van Los Angeles, maar ook in dichter gelegen voorsteden, zoals Glendale. Drieduizend huizen werden in totaal geëvacueerd en honderden huizen werden niet meer van elektriciteit voorzien. In Pasadena, een andere voorstad ten noorden van LA, gebeurden de evacuaties nog op vrijwillige basis.

750 brandweerlui
Meer dan 750 brandweerlui bestrijden het vuur. Er worden ook helikopters ingeschakeld. Het vuur bedreigt ook de berg Wilson, waar een van de grootste transmissiecentra voor telecommunicatie van de stad zich bevindt. De antennes zorgen voor een deel van de transmissies van de brandweer en politie, maar ook voor de verdeling van 22 lokale televisiezenders en tweederde van de FM-radiozenders in de regio.

Noodtoestand
Als gevolg van de ravage die deze en andere branden hadden aangericht, riep gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger vrijdag de noodtoestand uit in Los Angeles en Monterey. Zaterdag deed adjunct-gouverneur Jahn Garamendi hetzelfde voor Mariposa, waar brand is ontstaan rond Big Meadow, op 380 km ten oosten van San Francisco. (afp/eb)