Specialisten waarschuwen voor inburgering zwarte weduwe
Er bestaat een reëel risico op inburgering van de Zwarte weduwe, een gevaarlijk giftige spinnensoort, in België. Daar waarschuwt ARABEl, de Belgische arachnologische vereniging, voor. De vereniging adviseert om antigif op te slaan.
Het is niet voor het eerst dat er alarm wordt geslagen over een Zwarte weduwe in ons land. Meestal raken die ons land binnen via een schip. In 1999 was er nog het geval met een aantal Australische Zwarte weduwen op een bedrijventerrein in Bree.
Antwerpse Zoo
Volgens ARABEL zijn er recent meldingen binnengekomen bij de Antwerpse Zoo over Zwarte weduwen. Die zijn, zo bleek, binnengekomen via een trafiek van old-timers. Waarschijnlijk zijn zo grote hoeveelheden spinnen ons land binnengebracht. De meeste vondsten gebeurden in het Antwerpse. Er zijn onder meer vondsten van Zwarte weduwen gedaan aan het Kiel in Antwerpen en Brecht. De old timers zijn de ideale schuilplaats voor de dieren. Ze stonden wellicht jarenlang in schuren.
Volgens ARABEL-secretaris Koen Van Keer gebeuren hoe langer hoe meer meldingen van Zwarte weduwen. De laatste twee jaar waren er zo'n twintigtal vondsen van volwassen dieren, en evenveel van eicocons. Bij een laatste interventie werden er negen volwassen exemplaren gevonden en negen eicocons in twee wagens. Volgens ARABEL zeggen werknemers uit de sector dat het om het topje van de ijsberg gaat. Bedrijven houden de vondst liever intern, wegens imago-problemen.
Overleven winterkou
Het gevaar bestaat erin dat de Zwarte weduwe (Latrodectus) inburgert. De Amerikaanse en Australische Zwarte weduwe hebben een synantrope levenswijze: ze leven in en rond huizen. Door zich in onze contreien in gebouwen te verstoppen, overleven ze de winterkou. Het zijn ook taaie beestjes: ze overleven koude en warme temperaturen, langdurige voedselontbering en zelfs zware chemische behandelingen. Er zijn ook geen inheemse natuurlijke vijanden.
De specialisten trekken daarom aan de alarmbel. "Als we nu niet ingrijpen, raken we ze nooit meer kwijt", waarschuwt Van Keer. Een rapport met concrete maatregelen werd overhandigd aan het kabinet voor Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege. Ze raden alvast aan het nodige antigif op te slaan voor het geval er zich een ongeval zou voordoen. ARABEL stelt voor om een monitoring- en verdelgingssysteem op poten te zetten.
Niet agressief
De Zwarte weduwe is zo'n 4 à 5 centimeter groot. Het zijn geen agressieve beesten, maar ze zijn wel gevaarlijk giftig. Vijf pct van de beten is dodelijk. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een hartziekte lopen een verhoogd risico. Maar ook voor gezonde mensen is de beet van een Zwarte weduwe extreem pijnlijk en belastend voor het lichaam. Een antigif kan nog succesvol worden toegdiend tot vier dagen na de beet. "Reden tot paniek is er niet", aldus nog ARABEL. (belga/adv)