Friday, August 28, 2009

Grote bosbranden bedreigen los Angeles..( de morgen.be)


500 huizen in gevaar door Californische branden

De bewoners van meer dan vijfhonderd huizen in een zeer dichtbevolkte zone nabij het Amerikaanse Los Angeles zijn geëvacueerd. Vier branden teisteren het zuiden van Californië en jagen mensen massaal op de vlucht.

Massale brandweermacht
Donderdagavond werd de brand in La Canada Flintridge, zo'n 24 kilomter ten noorden van Los Angeles, dubbel zo groot. Slechts vijf procent van het vuur kon onder controle gebracht worden, aldus de US Forest Service. Die nationale dienst voor rivieren en bossen gaf het bevel tot evacuatie.

Meer dan vijfhonderd brandweerlui, vier blusvliegtuigen en acht helikopters streden tegen het vuur, dat door de droogte en het kreupelhout aangewakkerd werd.

Verschillende brandhaarden
Een andere brand op het schiereiland Palos Verdes joeg zo'n 3.000 mensen op de vlucht en meer dan 300 brandweermannen, 70 brandweerwagens en vijf helikopters kwamen ter plaatse. Tegelijk vernielde een brand ongeveer 243 hectare bos in San Bernardino. Een vierde brand in Californië legde 810 hectare in de as.

Donderdagavond was zestig procent van de brand onder controle.
Californië heeft regelmatig af te rekenen met branden. In 2007, een absoluut rampjaar, moesten 640.000 mensen geëvacueerd worden en werden tweeduizend huizen vernield. (belga/tw)

28/08/09 14u40