Sunday, August 02, 2009
Extreem giftige spin zorgt voor paniek in Frankrijk
In Frankrijk is een heel zeldzame en levensgevaarlijke spin opgedoken. Het gif van de spin zou even dodelijk zijn als dat van een cobra. Een Franse man mocht dat aan de lijve ondervinden. Na een beet van dit ogenschijnlijk onschuldige spinnetje moest hij in het ziekenhuis voor zijn leven vechten. Dat meldt de Telegraph.
Siesta
De 59-jarige François Inderchit hield een siësta op zijn bed toen hij plots gebeten werd. Het was veel fellere beet dan die van een mug, dus hij schoot meteen recht en zag de spin op zijn bed zitten. In zijn beweging had hij de spin al gedood. Hij zag een rood puntje op zijn huid, maar maakte zich verder geen zorgen.
Enorme wonde
Die avond begonnen zijn tanden te klapperen, ontwikkelde hij hoge koorts en moest hij braken. Tegen de volgende ochtend troffen zijn vrouw en dochter hem nog amper bij bewustzijn aan. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gevoerd. Binnen de 24 uur vormde zich rond de beet een gapende wonde van 15 centimeter lang, drie centimeter breed en één centimeter diep. Zonder medische hulp was hij enkele uren later zonder twijfel overleden.
Vioolspin
Maar welke spin was in staat om met één beet zo zwaar toe te slagen? Volgens het antigifcentrum van Marseille ging het om de vioolspin. Die komt normaal gezien niet in Frankrijk voor en leeft vooral in de Verenigde Staten en rond de Golf van Mexico. Daar is de spin heel berucht. Net zoals huisspinnen bij ons duikt de vioolspin er regelmatig tussen het beddengoed op. Een beet van de spin is echter veel fataler: het gif beschadigt weefsels die vervolgens afsterven.
Herstel
Na een beet duurt het maanden om te herstellen. François Inderchit mag zich nog gelukkig prijzen, want soms komt er plastische chirurgie aan te pas of moet er een lichaamsdeel geamputeerd worden. Bovendien is de beet dodelijk als het gif een vitaal orgaan bereikt. De Franse politie stelt dat er geen bewijs is dat de vioolspin de oorzaak van de wonde is en weigert voorlopig een medische waarschuwing uit te sturen. De dokters die Inderchit behandelen, zijn echter overtuigd dat de zeldzame vioolspin de boosdoener is. (gb)
31/07/09 17u45 www.hln.be