Thursday, January 06, 2011

Wetenschap gist naar oorzaak massale sterfte... ( de morgen)

Nu ook mysterieuze massale vissterfte op drie plaatsen...

Miljoenen dode vissen aangespoeld in VS, Brazilië en Nieuw-Zeeland, vierde geval van vogels die met honderden dood uit lucht vallenTerwijl er nog koortsachtig wordt gezocht naar de oorzaak van duizenden vogels die dood uit de lucht vielen in Arkansas, Lousiana en Zweden, presenteert de natuur ons met een nieuw raadsel: massale vissterfte in Brazilië, Nieuw-Zeeland en de VS. Ondertussen blijkt dat er ook in Kentucky enkele dagen geleden een hoop dode vogels uit de lucht vielen.


Dode snappers op strand in Nieuw-Zeeland.

Sandy Point, Maryland.

Chesapeake Bay: honderdduizenden dode vissen aangespoeld.

Strand in de buurt van Sandy Point, Maryland.

Northwest Creek.

Parana, Brazilië.

In de Chesapeake Bay in Maryland aan de Oostkust van de Verenigde Staten zijn de jongste dagen minstens twee miljoen dode vissen komen bovendrijven. Het is vooral spot, een baarsachtige. Waarom is vooralsnog een raadsel. Maryland Department of the Environment woordvoerder Dawn Stoltzfus heeft het over "cold-water stress" als een mogelijke oorzaak, maar geeft toe dat dat voorlopig een gok is.

Brazilië en Nieuw-Zeeland
Aan de kust van de Braziliaanse regio Parana spoelde de jongste dagen ook al zeker 100 ton sardienen, baars en meerval aan. Ook daar is het raden naar de oorzaak. En de stranden van het Nieuw-Zeelandse schiereiland Coromandel werden overspoeld met snappers, waarvan er veel zijn die om één of andere reden hun ogen kwijt zijn. Het Nieuw-Zeelandse Department of Conservation houdt het voorlopig op "waarschijnlijk verhongerd", maar ook hier is er geen echte sluitende uitleg.

Augustus
Die kan overigens nog een poosje op zich laten wachten. In augustus spoelden in één week op twee plaatsen aan de Amerikaanse Oostkust die bijna 300 kilometer uit elkaar liggen (Fairhaven in Massachusetts en New Jersey Beach) ook miljoenen dode vissen aan. Het Department of Environmental Protection zoekt al maanden naar de oorzaak, maar heeft nog steeds geen uitleg gevonden, ook al niet voor een ander gek fenomeeen: de meeuwen blijven om één of andere reden ver weg van de dode vissen.

Nog meer dode vogels
Enkele dagen geleden raakte bekend dat bij het plaatsje Beebe in de Amerikaanse staat Arkansas door nog onbekende oorzaak duizenden vogels dood uit de lucht vielen. Zo'n 200 kilometer verderop werden honderdduizenden dode vissen aangetroffen in de rivier Arkansas. Het ging vooral om zoetwaterbaarzen in de omgeving van de plaats Ozark, wat volgens de autoriteiten aangeeft dat het niet om vervuiling gaat. Dan zouden alle vissen in dat gebied zijn getroffen.

Ook in de buurt van Baton Rouge (Louisiana), 500 kilometer van Beebe, vielen ongeveer 500 vogels, dezelfde soort overigens dood, enkele dagen later uit de lucht. En gisteren werd bekend dat tussen de 50 en 100 dode kauwen dinsdagavond laat op straat aangetroffen in het Zweedse stadje Falkoping. Ondertussen blijken ook in Kentucky honderden vogels dood uit de lucht te zijn gevallen begin deze week.

Virus?
Er zijn verschillende verklaringen geopperd voor de dode vogels: stress door nieuwjaarsvuurwerk (Arkansas en Zweden), de koude (Zweden), tegen hoogspanningsdraden gevlogen (Lousiana).

Volgens Dan Cristol, biologieprofessor en medestichter van het Institute for Integrative Bird Behavior Studies aan de befaamde William & Mary-universiteit, kloppen geen van al die verklaringen. De hoogspanningsdraden doet hij af als een fabeltje want de vogels hebben al lang geleerd die te vermijden. Bovendien bleken slechts een klein deel van de dode vogels in Lousiana tekenen te vertonen die zouden kunnen wijzen daarop. Ook het vuurwerk lijkt hem geen reden: "tenzij iemand zo'n roost met vuurpijlen gaat bestoken en de vogels letterlijk zou opblazen". Wat dan wel? Cristol sluit een virus niet uit. Wordt vervolgd. (mvl)