Friday, January 07, 2011

Rook Moerdijk wel giftig... ( AD)


Rookwolken brand Moerdijk wel giftig

MOERDIJK - In de enorme zwarte rookwolken die vrijkwamen tijdens de brand bij het verpakkingsbedrijf voor chemicaliƫn Chemie-Pack in Moerdijk, zat dan toch een 'hele cocktail' aan gevaarlijke stoffen. Ook in het op flinke schaal neergeslagen roet zitten mogelijk gevaarlijke bestanddelen.

Dat stellen experts op het gebied van (petrochemische) industriebranden. Uit de officiƫle luchtmetingen van de RIVM blijkt dat er benzeen, tolueen en koolwaterstoffen in de rookwolken zat, maar dat er geen verontrustende concentraties giftige stoffen zijn verspreid. Toch kregen heel veel mensen in een groot deel van Zuid-Holland last van branderige ogen en een droge keel. Enkelen waren zelfs misselijk. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

Sterrenburg
Veel roet blijkt te zijn neergeslagen in de Dordtse wijk Sterrenburg. Bewoners reageerden gisteren verbaasd op het feit dat hier de sirenes niet afgingen. "De rookpluim trok dicht over de wijk toen het begon te regenen. Daardoor sloeg alles snel neer", wijst een inwoner op zijn bespikkelde zolderraam in Sterrenburg. De enige plek in Dordrecht waar wel de sirenes loeiden, was op de zuidpunt van het eiland.

Waarschuwingen
Gisteren werd gewaarschuwd voorzichtig te zijn met de neergeslagen roetdeeltjes. Kinderen mochten niet buiten spelen op speeltoestellen, vee bleef op stal en er werd geadviseerd geen groenten uit eigen tuin te eten. Ook werd aangeraden steeds de voeten goed te vegen bij het binnengaan van de woning.

De waarschuwingen golden in elk geval voor een deel van de Hoeksche Waard en Dordrecht. Gisteren kwamen echter ook meldingen binnen van roetneerslag uit de Alblasserwaard, Ridderkerk, Spijkenisse, Rotterdam, Dordrecht en Barendrecht. Zelfs van buiten de regio kwamen berichten over een 'zwart laagje'.