Tuesday, January 11, 2011

Queensland.. ( Nu.nl)


Dodental Queensland vermoedelijk veel hoger


BRISBANE - De premier van de Australische deelstaat Queensland, Anna Bligh, verwacht dat het dodental door de vloedgolf van maandag behoorlijk zal stijgen. Dat zei ze dinsdag tegen Australische media.
Overstromingen AustraliëFotoserie Het officiële dodental door de overstroming die maandag de stad Toowoomba en omgeving verraste, staat inmiddels op tien, onder wie vijf kinderen. Premier Bligh verwacht dat het dodental minstens twee keer zo hoog uitkomt.

Een hooggeplaatste medewerker van de Australische alarmdiensten heeft tegen de krant The Australian gezegd dat het dodental minstens dertig is. Dinsdag werden officieel nog 78 mensen uit de regio vermist.
Brisbane

Op dit moment maakt de grote stad Brisbane zich op voor overstromingen. De nabijgelegen Brisbane Rivier dreigt buiten zijn oevers te treden. Inwoners zijn geëvacueerd of stapelen zandzakken voor hun woningen.

De autoriteiten hebben inmiddels hele wijken afgesloten. Ook de haven van de stad is gesloten. Burgemeester Campbell Newman zei dat waarschijnlijk 6500 gebouwen onder water komen te staan.

Brisbane is de hoofdstad van Queensland en de derde stad van Australië, met ongeveer twee miljoen inwoners.


Hulp Nederland

Premier Mark Rutte heeft zijn Australische ambtgenoot Julia Gillard Nederlandse deskundigheid op watergebied aangeboden. Australië heeft tot nu toe echter aangegeven voorlopig geen behoefte te hebben aan internationale bijstand.

Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dinsdag geschreven in antwoord op vragen van PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans. Die had voor Nederlandse hulp gepleit aan de door overstromingen getroffen Australische deelstaat Queensland.

Als Australië de komende tijd alsnog behoefte aan ondersteuning heeft, zal Rosenthal in overleg met zijn Australische ambtgenoot Kevin Rudd bekijken op welke manier de Nederlandse deskundigheid kan worden ingezet.


Tropische cycloon

De watersnood in Queensland begon eind december. Door een tropische cycloon viel in korte tijd een enorme hoeveelheid regen. De bodem kon de neerslag niet verwerken, vanwege jarenlange droogte in het gebied.