Monday, January 10, 2011

Overstromingen Belgie.. ( De morgen)Ourthe, Amblève en Demerbekken blijven zorgen baren


De plaatsen langs de Ourthe en Amblève blijven kritiek. De brandweer van Luik heeft intussen 120 bewoners van een rusthuis geëvacueerd. Het waterpeil van de Herk heeft na de regenval van afgelopen nacht het alarmpeil net overschreden, maar het zou ondertussen weer aan het zakken zijn.

Een twintigtal bewoners van de camping Beau Rivage in het Waalse Trois-Ponts (Luik), die vanochtend geëvacueerd werden voor het stijgende waterpeil van rivieren in de buurt, zijn in de vooravond teruggekeerd naar hun caravans, meldt Victorine Margrève, eerste schepen van Trois-Ponts. De bewoners werden opgevangen in de lokalen van het gemeentelijke zwembad. Iets na 16.30 uur heeft de politie hen gemeld dat ze konden terugkeren naar het campeerterrein.

Ook in Esneux (langs de Ourthe) werd nog een camping geëvacueerd in afwachting van het openen van de sluis in Robertville zodat het overtollige water verder kan afvloeien. Vrijdag werd in Esneux al een andere camping in de gemeente geëvacueerd. Ook die blijft voorlopig gesloten.

Rusthuis ontruimd
Er werd ook een rusthuis ontruimd. Volgens de brandweer van Luik gaat het om een preventieve evacuatie. Intussen is de brandweer druk in de weer om ondergelopen kelders leeg te pompen. Het rusthuis telt 120 bewoners. Vijf van hen werden overgebracht naar andere rusthuizen in de buurt. Andere bewoners krijgen tijdelijk onderdak bij familie. Een twintigtal rusthuisbewoners wordt tijdelijk ondergebracht in de sporthal van Tilff.

Amblève
Het waterpeil van de Amblève steeg deze voormiddag spectaculair, maar zonder echte pieken te bereiken. Intussen werden in Barvaux, La Roche en Vaux-sur-Sûre een tiental mensen geëvacueerd. Tussen 22 uur en middernacht worden pieken voorzien in het waterpeil van de Ourthe in Barvaux en Bomal.

Pompen
Een twintigtal brandweermannen van Erezée zijn in de weer om ondergelopen kelders leeg te pompen. In de gemeentelijke school zijn al voorbereidingen getroffen voor de nieuwe schoolweek.

Ook de regio van Bastenaken is getroffen door overstromingen. De Strange is overstroomd in Hompré in de gemeente Vaux-sur-Sûre, waar een familie geëvacueerd werd. Vooral de kleine waterwegen zorgen voor problemen.

Demerbekken
In het Demerbekken worden verschillende wachtbekkens gevuld. Het gevaar langs de Herk lijkt geweken. Het peil van de Winge in Rotselaar is licht aan het stijgen, maar "voorlopig wordt hier geen infrastructuur bedreigd".

In de andere rivierbekkens zijn de peilen op de meeste plaatsen weer aan het dalen en worden geen problemen verwacht. (belga/kve/edp/vsv)