Wednesday, January 05, 2011

Overstromingen Australie bedreigen Barrier Reef... ( de morgen)

Overstromingen Australië: Great Barrier Reef bedreigd

De enorme overstromingen die Queensland, in het noordoosten van Australië, treffen, breiden zich nog uit. Ook het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, wordt nu bedreigd. Reden zijn het vuil en de pesticiden die door het afvalwater meegevoerd worden en verspreid worden in de zee.

Volgens universiteitswetenschappers gaat het om een gevaarlijke 'cocktail' voor het fragiele evenwicht van het unieke ecosysteem. Het Great Barrier Reef is Unesco-werelderfgoed en is een belangrijke toeristische attractie in Australië.

Gespaard van grotere catastrofe
De Australische stad Rockhampton is voorlopig wel gespaard gebleven van een nog grotere catastrofe. De overstromingen zijn onder het gevreesde niveau van 9,4 meter gebleven. De schade in het overstromingsgebied is ondertussen opgelopen tot miljarden dollars.

Verwacht werd dat de rivier Fitzroy die door de zwaar getroffen stad Rockhampton loopt, vandaag zou stijgen naar een piek van 9,4 meter. De rivier bereikte echter 'maar' een peil van 9,2 meter. De watermassa spaarde hierdoor de helft van de 400 huizen die de autoriteiten al afgeschreven hadden.

Bevoorrading mogelijk
"Het lijkt erop dat de situatie zich gestabiliseerd heeft", aldus burgemeester Brad Carter. Ook de enige nog berijdbare toegangsweg kon open blijven. Hierdoor blijft de bevoorrading van de 75.000 inwoners, die bijna volledig afgesloten zijn van de buitenwereld, mogelijk. (afp/adv)