Thursday, January 06, 2011

Meer regen Queensland... ( nu.nl)

Meer regen in Queensland


BRISBANE - In de door overstromingen getroffen Australische provincie Queensland heeft het donderdag weer hevig geregend.

Meteorologen verwachten dat de nieuwe regens het zuiden en midden van Queensland het zwaarst zullen treffen. In het gebied staan al honderden woningen onder water. De regenval houdt waarschijnlijk aan tot en met het weekeinde.
Rockhampton

In de stad Rockhampton, die de afgelopen dagen door het leger bevoorraad werd omdat alle toegangswegen overstroomd waren, daalt het water echter beetje bij beetje. De rivier Fitzroy die door de stad stroomt, bereikte woensdag haar hoogste peil.

Het vuile water dat de staat teistert, zit vol giftige slangen, krokodillen, brokstukken en uitwerpselen. Hulpverleners die soms tot aan hun nek in het water staan lopen daardoor een groot gezondheidsrisico.


Geen hulpgoederen

De burgemeester van Rockhampton heeft daarom besloten ''volledig onverantwoordelijke" inwoners geen hulpgoederen meer te brengen.

In de stad die ongeveer 75.000 inwoners telt, weigeren sommige bewoners hun huis te verlaten. Daarmee dwingen ze de hulpverleners hen met gevaar voor eigen leven voedsel en medicijnen te brengen.

''Die onverantwoordelijke bewoners moeten begrijpen en accepteren dat, als zij ervoor kiezen in hun huis te blijven, zij niet meer bevoorraad worden met essentiƫle goederen", aldus burgemeester Brad Carter.

De overstromingen in de staat Queensland hebben de afgelopen tijd een uitgestrekt gebied getroffen. In de getroffen regio wonen ongeveer 200.000 mensen. Veertig dorpen en steden zijn overstroomd of afgesneden van de buitenwereld. Oogsten zijn verwoest en belangrijke (spoor)wegen afgesloten.