Tuesday, January 04, 2011

Koudeverschillen Noorwegen en Duitsland December 2010..( vwk)

December in Denemarken Noorwegen en Duitsland

In alledrie de landen was december een koude maand en er werden ook kouderecords gebroken. Net als in Nederland was het niet de koudste decembermaand die tot nu toe geregistreerd is. Het laatste stuk van december was thermisch gezien spelbreker daarin.

Denemarken

Slechts in 1981 is er een koudere december maand geregistreerd: -4.0 graden tegen nu - december 2010 - -3.9 graden.
Toch leverde december recordwaarden op: de zonnigste december ooit, het laagste gemiddelde voor wat betreft maximum- en minimumtemperaturen. Blijkbaar waren de minumtemperaturen echte piekwaarden anders was de gemiddelde maandtemperatuur ook recordlaag geweest.

Noorwegen

4e plaats voor december 2010 met een afwijking van 4.7 graden naar beneden, terwijl de grootste afwijking naar beneden tot nu toe in 1915 gemeten is met 6.4 graden. In Noorwegen bepaalt men eerst de afwijkingen per station en dan wordt gemiddeld. Daarom is er geen normale gemiddelde temperatuur tegenover te plaatsen. Veel kouderecords werden op stations in Zuid-Noorwegen geregistreerd. Opmerkelijk is dat in het noorden van Noorwegen de temperatuur juist hoger dan normaal was, terwijl de koude luchtmassa's daar de meeste tijd vandaan kwamen. Wel is er ook een korte periode geweest dat warme lucht net langs en over de Noordkaap trok terwijl de rest an Noorwegen onder een hogedrukzone bleef liggen. Vooral in het begin van de maand was het er warmer.

Duitsland

De decembermaand was in Duitsland net als in Denemarken en bij ons de op één na koudste van de meetreeks, met een temperatuur van -3.5 (+0.8 graden normaal). De koudste tot nu toe is december 1969, toen werd een gemiddelde van -4.7 bereikt.
Opmerkelijk waren de verschillen in temperatuur: laagste op 26 december in Bad Königshofen, met een minimum van -24.0 graden. De hoogste temperatuur werd op 8 december gemeten in München-stad. Als gevolg van een sterke föhnwind kwam het kwik op 15.4 graden.


Hieronder de temperatuurafwijkingen in Noorwegen voor december 2010.