Wednesday, January 05, 2011

Knoeien met weer wetenschap .... ( Quasi mundo)

Wetenschappers creeren 52 kunstmatige regenstormen. In de woestijn van Abu Dhabi
Donder, bliksem, hagel en regenstormen in de woestijn van Abu Dhabi, de wetenschappers-puppetmasters draaien er hun hand niet voor om.

Als onderdeel van een geheim programma om het weer in het Midden-Oosten te controleren zijn wetenschappers in dienst van de Verenigde Arabische Emiraten erin geslaagd het te laten regenen op een plek waar het nooit regent. Het project, dat 11 miljoen dollar kost, begon in Juli van het afgelopen jaar. Ioniseerders werden in de woestijn geplaatst om deeltjes te produceren. Deze negatief geladen deeltjes stegen door de warme lucht op en trokken stof aan. Vocht condenseerde dan om deze korreltjes heen en dat produceerde een regenwolk. Dat produceerde veel regenwolken.

Alhoewel het 52 keer regende in de regio gedurende Juli en Augustus werd er geen een regenbui voorspelt door de lokale weermannen. Het is niet de eerste keer dat wetenschappers proberen een loopje te nemen met Moeder natuur. China is al jaren bezig met cloud seeding, niet altijd met succes.

Maar het idee dat landen in het Midden-Oosten daadwerkelijk regen kunnen produceren is bijzonder. Het is een manier om te helpen met het bestrijden van droogtes in bepaalde gebieden en wordt geacht goedkoper te zijn dan water ontzilten. Maar hoe goed wij het weer kunnen beheersen en wat de consequenties zijn van het knoeien met Moeder Aarde op dit niveau valt nog te bezien..