Thursday, January 20, 2011

Klimaatverandering mede verantwoordelijk voor vallen Romeinse Rijk... ( Nieuwslog.nl)


“Klimaatverandering verantwoordelijk voor val Romeinse Rijk”


Wetenschappers hebben vastgesteld dat wij niet de enige beschaving zijn die wordt bedreigd door klimaatverandering. De verandering van het klimaat zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor de ondergang van het Romeinse Rijk.

Onderzoekers gebruikten dendrochronologie om de gevolgen van instabiele klimaatpatronen te ontdekken en kwamen erachter dat deze gekoppeld kunnen worden aan historische gebeurtenissen. Perioden van warmte en nat weer vielen samen met welvaart, terwijl droge of wisselende omstandigheden zich voordeden in tijden van politieke onrust; zoals de val van het Romeinse Rijk en de Dertigjarige Oorlog. De onderzoekers reconstrueerden de geschiedenis van het Europese zomerklimaat door middel van boomringen van subfossiele bomen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk.

Tijdens goede seizoenen, wanneer het aanbod van water en voedingsstoffen groot was, vond men dat de bomen bredere jaarringen hadden; in minder gunstigere omstandigheden lagen de ringen strakker tegen elkaar. Een team van archeologen, klimatologen, geografen en historici trok vervolgens het verband met welvaart in samenlevingen uit het verleden.

“Natte en warme zomers traden op tijdens periodes van welvaart in de Romeinse en middeleeuwse tijd,” schrijft het team. “Droog weer in de derde eeuw liep parallel met een periode van ernstige crisis in het West-Romeinse Rijk, dat werd gekenmerkt door politieke onrust en economische ontwrichting in verschillende provincies van Gallië.”

De toegenomen vochtigheid was tevens een perfecte broedplaats voor knaagdieren tijdens de pest.