Thursday, January 06, 2011

Hulpverlening Haiti tot stilstand gekomen......( nu.nl)

'Schandalig weinig geld voor cholera Haïti'

GENEVE - De Verenigde Naties zijn ontevreden met de financiële bijdragen van de lidstaten voor de choleracrisis in Haïti. Een woordvoerster van OCHA, het VN-bureau voor de coördinatie van noodhulp, noemde het donderdag schandalig dat slechts een kwart van de benodigde fondsen is verstrekt.


''Van de 174 miljoen dollar die nodig is, hebben de VN slechts 44 miljoen of 25 procent ontvangen, hoewel de situatie zeer dringend is'', aldus de woordvoerster.

''Het zit vast. Het is schandalig dat we zo weinig geld hebben om een ziekte te bestrijden, die mensen in een oogwenk doodt.''Cholera houdt Haïti al maandenlang in een dodelijke greep. Al meer dan 3300 mensen kwamen om en 150.000 mensen werden ziek. Negen maanden eerder werd het Caraïbische land getroffen door een zware aardbeving, waardoor 250.000 mensen omkwamen.

De internationale gemeenschap heeft beter gehoor gegeven aan de roep om geld na de aardbeving. De VN vroegen toen om 1,5 miljard dollar, waarvan iets meer dan 1 miljard inmiddels is binnengekomen. In 2011 hebben de VN nog eens 906 miljoen dollar nodig voor Haïti.